Når spiseforstyrrelsen "herjer"
Kristin
    LES

     Spiseforstyrrelser kan være vanskelig å forstå og forvirre oss alle. De kan få barn og ungdom til å reagere på måter som er veldig annerledes enn det omgivelsene er vant til. 

    Illustrasjon: en person med mange spørsmålstegn over hodet sitt

    Samtidig så skjer denne endringen gjerne når barnet er i tenårene – en periode som normalt sett er forbunnet med store forandringer. Ungdommer påvirkes av hormonelle endringer og følelsene svinger.

    De kan bli mer sinte, oppleves som mer selvsentrerte og fjerne, krangler mer og/eller deler mindre med foreldre enn før. Ungdom skal normalt sett gjerne utfordre foreldrene gjennom å protestere og opponere. Dette er en del av prosessen med selvstendiggjøring og løsrivelse. Men det kan også skape usikkerhet rundt hva som er hva!

    Hva er vanlige reaksjoner hos hos ungdom og foreldre når man får en spiseforstyrrelse i huset?

     Store forandringer og sterke følelser hos den unge 

    Mange beskriver at de nesten ikke kjenner igjen barnet sitt etter hen ble rammet av en spiseforstyrrelse, og forteller at det nærmest oppleves som en personlighetsforvandling. En stille, forsiktig og medgjørlig ungdom kan forvandles til en sint, eller til og med utagerende, ungdom når spiseforstyrrelsen herjer som verst.

    Illustrasjon: En person hvor det kommer røyk ut av hodet på

    Den mest høflige og pålitelige ungdom begynner å lyve og lure og oppleves ikke lenger til å stole på. Eller den sosiale, blide og utadvendte ungdommen som nå lammes av sosial angst, trekker seg unna familie og venner, og virker trist og nedfor.

    Hva skjedde med den fornuftige, kloke og flinke ungdommen din som nå plutselig virker helt irrasjonell?

    En mamma beskrev det slik;

    Datteren min, som alltid hadde vært så søt og rolig, kunne plutselig skrike til meg, kaste maten i gulvet, slå etter meg og lire av seg de styggeste ord. Jeg kjente henne ikke igjen, og tenkte at hun var blitt helt gal. Jeg ble både provosert, sint og livredd på samme tid.

    Dette er ikke uvanlige reaksjoner hos en ungdom med en spiseforstyrrelse.

    Foto: En ungdom som sitter sammenkrøket med hodet i gjemt i hendene

    Andre reagerer ved å bli innadvendte, tilbaketrukne, veldig lei seg og ved å gråte. Når en spiseforstyrrelse rammer et barn eller ungdom, blir tanker, følelser og atferd påvirket i stor grad. Andre ser ikke like drastiske endringer, men kan oppleve at enkelte trekk hos barnet blir forsterket. For eksempel ved at barnet som alltid har vært veldig ordentlig og opptatt av å ha orden på ting, blir ekstremt rigid og tvangspreget. Særlig når spiseforstyrrelsen utfordres oppstår det en sterk motstand og voldsomme følelser hos barnet.

    Sterke følelser hos foreldre

    Kanskje blir du utrolig provosert når barnet ditt nekter å spise?

    Når det er så tydelig at barnet mitt trenger mat, hvorfor kan hun ikke bare skjerpe seg, ta seg sammen og spise?

    Dette er helt vanlige reaksjoner i møte med spiseforstyrrelser. Det er forståelig om du blir provosert og at det er vanskelig å forstå at noe så grunnleggende som å spise kan være så vanskelig.

    Foto: En tenåringsjente og foreldre i et målitd, far ser frustrert eller sint ut

    Sterke følelsesutbrudd og tøff motstand kan oppleves skremmende og forståelig nok bidra til mange sterke følelser i deg som forelder. Kanskje blir du utrolig provosert og sint, eller blir du mer redd eller lei deg? Kanskje tenker du at det bare er trass, ungdomsopprør, eller at hen gjør det for å være jævlig mot deg?

    Mest sannsynlig kjenner du på en blanding av alt. Eller at hvordan du trigges veksler avhengig av situasjon, din egen dagsform eller hvordan barnet ditt reagerer i øyeblikket.

    Illustrasjon: en person som har mange spørsmålstegn over hodet og ser trist ut

     

    Kanskje får du utrolig vondt av barnet ditt, og vil gjøre alt for å beskytte barnet ditt fra smerten? Eller føler du deg maktesløs, usikker på hva du skal gjøre og hvor mye det er riktig å «pushe»?

    Kanskje er det bedre å gå med på det spiseforstyrrelsen vil, så blir i hvertfall noe spist? Er det så bra å insistere på at barnet mitt skal spise alt, når reaksjonene blir så sterke?

    Eller kanskje tror du at du ikke kommer til å klare å stå i det, orker ikke konflikten og ønsker ro? Når slike tanker og følelser preger deg er det fort gjort å gi etter for spiseforstyrrelsens kraft.

    Alt dette er vanlige reaksjoner i møte med spiseforstyrrelser. Du er ikke gal, men reagerer normalt på en unormal situasjon.

    Slike reaksjoner kan likevel komme i veien for den støtten ungen din trenger. Da er det nyttig å finne måter å forstå dette på som kan skape mindre negative følelser hos deg, og som igjen bidrar til at du kan forstå og støtte barnet ditt på best mulig vis.


    Klikk deg videre for måter å tenke og handle på som kan være hjelpsomt.

    Klikker deg inn på «MER» for å lese sitater fra hva andre foreldre har fortalt om sine erfaringer.

    Lydfil

    Det er vanlig med sterke reaksjoner hos både unge og foreldre

    Mange familier forteller at etter spiseforstyrrelsen kom i hus, har de følt seg både unormale og at familien er veldig annerledes andre familier.

    Familie uttrykker sine opplevelser gjennom tegning

     

    En familie fikk under behandling en oppgave som gikk ut på tegne seg selv og sin nåværende posisjon i familien. Mor tegnet at hun selv står i midten og forsøker å strekke til for alle. Spiseforstyrrelsen står som en mørk skygge bak datteren.

    Illustrasjon: en person som blir dratt i flere retninger

     

    Far tegnet at livet for tiden bestod av mye godt, og samtidig bidro spiseforstyrrelsen til mye vanskelig.

    Illustrasjon: Tegning av en person som har det gode i familien på den ene siden og spiseforstyrrelsen på den andre

     

    Jenta som selv var rammet av spiseforstyrrelse tegnet at hun blir dratt mellom spiseforstyrrelsen som gjør henne trist, og familien som gjør henne godt.

    Illustrasjon: en jente som dras mellom spiseforstyrrelsen og familien på den andre siden

     

    Søsteren tegnet seg selv alene på utsiden med mange bekymringer, mens foreldrenes oppmerksomhet var rettet mot søsteren som var syk.

    Illustrasjon: En person står på utsiden av de andre med mange skyer over hodet

     

    Foreldre formidler sine opplevelser – sitater

    Mor til Tone på 17 år som nå er frisk:

    Hadde noen vært flue på veggen hos oss da, må de ha trodd vi var helt gale. Ei hylende lita jente og foreldre som tigger og ber, hyler og skriker, gjør alt for at hun skal putte fem erter til i munnen.

    Mor til en kine på 15 år:

    Før dette kom, så var hun en veldig blid jente. Lett å ha med å gjøre, krangla sjelden, hjelpsom hjemme. Hun var kanskje litt sårbar, sånn at hun kunne begynne å gråte ganske lett hvis det var noe leit eller noe hun ikke fikk til, men aldri sinna. Nå kjenner jeg henne innimellom ikke igjen. Hun har fått et temperament som er helt skremmende, og hun lurer oss, og lyver oss rett inn i øya – sier hun har spist, gjemmer mat og nekter. Det er vanskelig å ta. Nå kjenner jeg at jeg kan bli så maktesløs når hun sitter der og nekter å åpne munnen. Forstår ikke at det kan være så vanskelig å bare ta en bit til, og jeg kan bli så desperat og så frustrert og sint som jeg aldri har vært før. Og så føler jeg meg helt ubrukelig som mor etterpå.

    Mor til Silje på 13 år:

    Jeg syns det er vanskelig mange ganger når hun blir så sint bare jeg ber henne spise en bit til. Da kan hun kalle meg stygge ting… Ting som jeg aldri trodde hun kunne få seg til si til meg eller til noen. Da kan jeg bli så sint og frustrert selv, og føle at hun er både respektløs og utakknemlig! Eller når jeg oppdager at hun har klart å ta av mye av smøret på brødskiva og klint det på buksa si mens vi har sittet og spist sammen! Midt foran øynene mine! Da merker jeg at det hjelper meg å tenke sånn som vi snakka om i timen her sist – at det er ikke egentlig Silje som gjør dette, at det er spiseforstyrrelsen som får henne til å bli så redd, og så desperat etter å kvitte seg med mat at hun kan bli så sint og lure meg. Det hjelper meg til å ikke bli fullt så sint, men mer at jeg får vondt av henne, fordi spiseforstyrrelsen er så stygg mot henne.

     

    Illustrasjon: 2 sinte ansikter vendt skrikende mot hverandre og et monster i midten mellom dem

    Far til Thea på 17 år:

    Spiseforstyrrelsen får meg til å bli desperat og sint. Sånn som når hun bare sitter der og kniper munnen igjen, eller kaster mat på gulvet og hyler og skriker. Jeg kan bli så provosert, særlig hvis jeg er sliten og det har vært flere sånne runder den dagen. Det føles som det er et trassig monster til bords. Det verste er at det kan få oss til å bli så sinna på hverandre, kona mi og meg, altså. Vi kan bli uenige om de minste ting – som om hun skal måtte drikke opp alt i glasset, eller få slippe hvis hun har drukket det meste. Da kan vi begynne å diskutere og krangle om det rett foran henne ved måltidet. Jeg skjønner at vi ikke burde krangle foran ungene, men jeg bare mister det helt noen ganger, og så blir jeg og kona mi så sure på hverandre etterpå. Det blir skikkelig dårlig stemning av det. Og så får jeg så dårlig samvittighet etterpå, for jeg vet jo at Thea ikke kan noe for det, ikke vil være stygg, at hun er sjuk. Men jeg blir så lei og sliten.

     

    • Ganci, M. (2021). Familiebasert terapi: Håndbok for foreldre med barn og ungdom som strever med anoreksi. Fagbokforlaget.
    • Grange, D. L. & Locke, J. (2007). Treating Bulimia in Adolescents: A family-based approach. Guilford Press.
    • Locke, J. & Grange, D.L. (2013). Treamtment Manual for Anorexia Nervosa: A Family-Based Approach (2. utg.). The Guilford Press.
    • Musby, E. (2014). Anorexia and other eating disorders: How to help your child eat well and be well. Aprica.
    • Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.) (2020). Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling. Fagbokforlaget.