Til deg som er venn eller kjæreste
Unni
    LES

    Det er fort gjort å bli usikker på hvordan man skal forholde seg til den som er syk, når man er venn eller kjæreste med en som strever med en spiseforstyrrelse. Mange kan være redde for å gjøre ting verre, og lurer på hvordan de best kan hjelpe og være til støtte.

    Hvis du befinner deg i denne situasjonen, så er du sikkert bekymret og opptatt av hvordan du kan være til hjelp for vennen din?

    Foto: to jenter som sitter tett sammen- illustrerer vennskap

    Kanskje du til tider synes det er krevende og slitsomt også? Innimellom blir du muligens litt lei hele greia, eller irritert på måten hen oppfører seg på?

    For kjæresten eller vennen din har kanskje forandret seg en god del, og har reaksjoner og tenkemåter du syns det kan være vanskelig å forstå?


    Kanskje føles det til og med som om du har mistet vennen eller kjæresten din litt?  


    Alt dette er veldig normale og forståelige reaksjoner. Det er nemlig ikke alltid så lett å håndtere at noen vi er glad i og tilbringer mye tid med, strever med en spiseforstyrrelse.

    Det finnes ingen fasit, alle er forskjellige, men vi skal likevel komme med noen råd.

    Noen tips til deg

    Del din bekymring

    • Ta sjansen på å dele tankene dine med den som er syk. 

      Si hva du legger merke til og er bekymret for. Vær konkret. Det kan være at vennen din reagerer med å si at det ikke stemmer, eller ved å bli sur eller irritert. Det betyr ikke at det var feil å ta det opp, og kan få hen til å bli mer klar over eget strev.

    • Ikke bær alvorlige bekymringer alene!

      Det å dele bekymringer med noen andre, betyr ikke at du er en dårlig venn, en «sladrehank» eller en «snitch». Det er å være en god venn! Del det helst med en voksen, som foreldrene til den det gjelder, dine egne foreldre, en lærer, eller helsesykepleier på skolen.

      Ilustrasjon: to som sitter i saccosekker og prater med hverandre

    Demp fokus på kropp, vekt, slanking, utseende og sunnhet

    Mange er redd for å si noe feil til en som har en spiseforstyrrelse, og er redd for å si noe som kan gjøre det verre. Det er ikke noe rett og galt her. Det som kan oppleves feil for noen, kan oppleves fint for andre. Spør vennen din direkte om det er noe hen ønsker at du helst ikke skal si.

    Foto: Bilde av en som sjekker kroppstørrelsen sin, målbånd, en vekt, frukt. Illustrerer for mye fokus på kropp, tynnhet, vekt, sunn mat, slanking

    Her kommer noen generelle råd som gjelder for mange:

    • Unngå å kommentere på utseende. Slik som: «Du ser bra ut», «jeg syns du har blitt tynnere», «har du lagt på deg litt?» og lignende. Det kan ofte gi sterke spiseforstyrrede tanker der og da. Men slike kommentarer sagt i beste mening, er likevel ikke noe som er avgjørende for om vennen din skulle bli dårligere av spiseforstyrrelsen. Det er aldri din skyld. En «feil» kommentar er ikke nok.

    • Unngå å snakke så mye om eget eller andres utseende, kropp og vekt.

    • Unngå å snakke så mye om mat, kalorier, slanking, og hva som er sunn og usunn mat

    Vær en venn!

    Illustrasjon: to figurer som smiler og holder rundt hverandre. Illustrerer vennskap

    Det viktigste du først og fremst kan gjøre, er å være en venn eller kjæreste – ikke en behandler! Det er ikke ditt ansvar å fikse, men å være en god venn, eller en god kjæreste. 

    Det betyr:

    • Være tilstede mest mulig på samme måte som før.

    • Spørre om hvordan vennen eller kjæresten din har det.

    • Foto: to venninner som sitter tett sammen med armene rundt hverandre og støtter hverandre

      Lytte.

    • Trøste.

    • Oppmuntre.

    • Si ifra når du opplever at vennen din gjør eller sier ting som ikke er bra.

    • Vis at du er bekymret.

    • Bring inn normalitet! Hjelp vennen din til å tenke, gjøre og snakke om ting som ikke har med spiseforstyrrelse å gjøre.

    • Foreslå aktiviteter dere kan gjøre sammen. Gjerne noe som er gøy, som kan få dere til å le sammen.

    • Sørg for å ha noen du kan få støtte fra. Noen som kan hjelpe deg til å sortere i hva du kan påvirke, og hva du kan ha ansvar for og ikke.

    • Skaff deg kunnskap om spiseforstyrrelser slik at du bedre kan forstå hva vennen din strever med.

    • Ikke gi opp vennen din. Hold kontakten over telefon, meldinger og chat. Og ta initiativ til å treffes – også selv om vennen din ikke tar så mye initiativ selv, eller virker avvisende.

    • Ta vare på egne behov. Selv om om vi sier at du ikke skal gi opp vennen eller kjæresten din, så er det viktig å ta vare på deg selv og dine behov også. Det er lov å si nei innimellom, hvis det ikke passer eller hvis du ikke har ork til å ha så mye kontakt. Du er ikke en dårlig venn eller kjæreste av den grunn.



      Det kan også bety å avslutte et kjæresteforhold dersom det ikke er bra for deg å være i. Mange kan kjenne et ekstra ansvar for å bli i et forhold med en som strever, og er redd for at et brudd skal gjøre kjæresten enda sykere. Det er likevel ikke ditt ansvar å bli i forholdet for enhver pris.

    Kanskje kan det å lese mer her inne på spiseMot hjelpe deg til å forstå og støtte vennen din litt bedre, og gjøre det lettere også å være deg i denne situasjonen?

    Klikk deg inn på «MER» for å finne lenker til mer informasjon om hva du kan gjøre som venn.

    Lydfil

    Mer om hva du kan gjøre som venn eller kjæreste

    Nettsteder som gir god informasjon og tips

    Ung.no

    Her finner du mye bra informasjon om temaer som omhandler helse, psykiske strev og andre aktuelle temaer for unge, inkludert spiseforstyrrelser. De har også en chat-tjeneste og mulighet til å sende inn spørsmål.

    • På denne lenken kan du lese mer om hva du som venn kan gjøre for å hjelpe: Klikk her...

    ​​

    Spisfo – er en interesseorganisasjon for personer som er rammet av spiseforstyrrelser og deres pårørende.

    • For å komme til hovedsiden: Klikk her...
    • Her er en lenke som omhandler det å være nær en som har en spiseforstyrrelse: Klikk her...

     

    ROS – er en interesseorganisasjon for de som er rammet av en spiseforstyrrelse og deres familier og venner. De har en egen nettside (nettros.no) med mye informasjon og god veiledning. De har en chat-tjeneste, et lokallag, og de holder kurs.

    • Her kommer du til hovedsiden: Klikk her...
    • De har et eget videobasert veiledningsprogram for pårørende som også inneholder tips til hva søsken trenger: Klikk her...

     

    Filmer om følelser og psykisk strev

    Her er noen videoer med tegnefilmer om ulike måter vi kan streve med oss selv på, om følelser og om spiseforstyrrelse. Disse kan være til hjelp for å forstå vennen eller kjæresten din bedre men også nyttig for å forstå deg deg selv og dine egne reaksjoner

    Kort-fortalt: En NRK-serie.

    Serien på 4 sesonger inneholder filmer med god informasjon om følelser, selvbilde og mestring. Det tas opp ulike temaer som handler om det å være menneske og ungdom, og ulike følelser, problemstillinger og utfordringer vi kan berøres av, og hvordan håndtere følelser, utfordringer og vansker vi møter i livet. Noen episoder handler om hva som bidrar til god og dårlig selvfølelse og selvbilde. Det er kort og god informasjon om ulike måter man kan strev psykisk på, blant annet om angst, depresjon, tvangstanker, spiseforstyrrelser, selvskading og sorg.  

    Alfred & skyggen-Tegnefilmer om følelser

    Filmene er laget av Anne Hilde Vassbø Hagen ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR) 

    Følelser:

     


    Selvkritikk:


    Ensomhet:


     

    «Min lille søster». En spillefilm om det å ha en søster med spiseforstyrrelse som passer for barn, unge og foreldre. Filmtrailer: