LES
En del kan tenke at det ikke er nødvendig å overreagere når man merker at en ungdom har begynt å «tulle» med mat. At det beste er å se det litt an.
Problemet er at det kan være vanskelig å vurdere hvor alvorlig det er, og å vite hvor lenge det allerede har pågått. Det er nemlig vanlig at ungdommen kan ha strevd ganske lenge før foreldre eller andre oppdager det. For å øke sjansen for å bli helt frisk av spiseforstyrrelsen er det viktig å komme tidlig til med rett hjelp.
Be derfor om hjelp så raskt som mulig hvis du lurer du på om barnet ditt kan ha en spiseforstyrrelse.
Snakk også med barnet ditt om hva du legger merke til og er bekymret for. Vær konkret, omsorgsfull og vis forståelse. Hvis du ser tegn som gir grunnlag for bekymring, er det likevel viktig at du ikke slår deg til ro med barnets bortforklaringer og forsikringer om at alt er ok.
Spiseforstyrrelser er lidelser som trenger behandling i spesialisthelsetjenesten.
For å komme dit må du ha henvisning. Både lege, psykolog og barnevernsleder kan henvise til spesialisthelsetjenesten, men ved spiseforstyrrelser bør lege involveres raskt for å vurdere alvorligheten og behovet for behandling. Første steg bør derfor være å kontakte fastlegen. Helsesøster og Psykisk helsetjeneste i kommunen kan også kontaktes for råd og støtte.
Bup- spesialithelsetjenesten for barn og unge-film
BUP står for Barne- og ungdomspsykiatri. I Vestfold har BUP to poliklinikker: Én i Tønsberg og én i Larvik. Behandling for spiseforstyrrelser foregår i all hovedsak i Tønsberg, der det finnes et eget spesialteam som heter spiseforstyrrelsespoliklinikken. Som gjerne også kalles spiseteamet.
De fleste mottar hele sin behandling i her, men noen trenger mer og annen behandling i tillegg. I de tilfellene finnes det flere tilbud i BUP som kan være aktuelle.
Behandlingstilbud for de over 18
For voksne over 18 år med en spiseforstyrrelse er det en egen spiseforstyrrelsepoliklinikk. Denne ligger ved sykehuset i Tønsberg og er organisert under voksenpsykiatrien. For mer informasjon se linken: Spiseforstyrrelse hos voksne - Sykehuset i Vestfold (siv.no)
Hvis man derimot har startet behandling i BUP før fylte 18 år, og dersom det vurderes som mest hensiktsmessig, kan man fortsette behandling i BUP helt frem til man er 23 år.
Spiseforstyrrelsespoliklinikken i bup
Her jobber det leger, psykologer, sosionomer, pedagoger og klinisk ernæringsfysiolog. Alle har spesialkompetanse på spiseforstyrrelser og arbeid med familier med denne problematikken. Vi holder til i Tønsberg og det er noen av oss dere vil møte om barnet ditt henvises hit.
På bildet til ser du noen av oss som jobber her.
Hva skjer når dere kommer til oss?
Når vi mottar henvisning fra fastlegen, kontakter vi dere for å sette opp en oppstartssamtale sammen med dere og barnet deres. Her vil dere møte to eller tre behandlere som er deres behandlingsteam.
Når dere kommer til oss, må vi i behandlingsteamet i første omgang bli bedre kjent med barnet ditt og familien deres, og forstå mer av hva barnet ditt strever med og trenger hjelp med. Det er dette vi kaller for en utredning.
Deretter legger vi en plan sammen med dere – når skal dere møte opp neste gang, hvor ofte, hvem skal være med, og hva skal dere jobbe med til neste gang.
Kort ventetid for behandling
Du har kanskje hørt at det er lang ventetid i psykisk helsevern? Det stemmer ikke når det gjelder spiseforstyrrelser hos barn og unge i Vestfold.
Er situasjonen alvorlig får dere time innen 7 dager etter at BUP har mottatt henvisningen.
Ved en litt mindre alvorlig situasjon får man time senest innen fire uker etter mottatt henvisning.
Vanlige reaksjoner i starten
Det er helt vanlig at den unge er stresset og nervøs i oppstarten. Også mange foreldre kan føle det slik i begynnelsen. Mange unge synes det kan være utfordrende å snakke om det som foregår, eller ønsker helst ikke å si så mye. Det er helt forståelig og noe vi er vant til. Mange foreldre kan kjenne på skam og skyldfølelse, og tenke at de har gjort noe galt siden barnet har blitt rammet av dette.
Vi i spiseteamet har møtt hundrevis av familier med barn og ungdom som strever med mat, vekt og kropp, og vonde tanker og følelser knyttet til dette. Vi tenker ikke at det som har skjedd er noens skyld eller at dere har gjort noe galt. Vi er opptatt av å hjelpe dere ut av dette. Her er dere ikke alene!
LYTT
MER
Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Vestfold (BUPA)
- På Sykehuset i Vestfolds nettside; siv.no, kan du lese om ulike behandlingstilbud. Klikk her...
- Interesseorganisasjonen ROS-tips til bekymringsamtalen med barnet ditt: Klikk her..