Hvorfor mat er medisin
matkropp-foreldre-hvorfor_mat_er_medisin
    LES

    Hva menes med at maten er medisinen? Hvordan kan maten være medisinen når maten er problemet?

    Kanskje tenker du som dette:

    Barnet mitt blir jo livredd og sint når jeg forsøker å få han til å spise mer. Er det ikke å begynne i feil ende ved å starte med å endre på maten, det som er vanskeligst? Er det ikke bedre å begynne å jobbe med motivasjonen og endre tankegangen til barnet mitt først?

    Det er vanlig og logisk å tenke som dette. Samtidig er det noen gode grunner til at endringer av matinntak og spisemønstre er viktig ende å begynne i for å ha mulighet til å bli frisk.



    For at kropp og psyke skal fungere godt nok

    Lite mat og uheldige spisemønstre over tid gjør at spiseforstyrrelsen kan sette seg skikkelig fast. I tillegg til de skadelige og alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser det gir. Derfor haster det å få til en endring av matinntaket. Dessuten er det vanskelig å jobbe godt nok med endring av tanker og følelser og motivasjon så lenge hjerne og kropp får altfor lite mat.

    Derfor er endring av matinntaket og å få i seg nok mat det første steget mot å bli frisk.

    Men det ligger mer bak uttrykket «maten er medisin».

    Angsten for maten må konfronteres

    Spiseforstyrrelser kan på mange måter forstås som en angstlidelse. Man har angst knyttet til mat og spising, og ofte også angst for vektoppgang. Å ha angst for noe betyr at man er veldig redd for noe som egentlig er ufarlig. Som å ha angst for edderkopper eller høyder. Alarmen for fare i hjernen går av, men det er falsk alarm.

    Illustrasjon: en person som har en skygge av et monster bak seg- skal illustrere å være påvirket av frykt

    Når man er redd for noe vil man instinktivt forsøke å unngå det man frykter. Naturligvis er dette et svært nyttig instinkt ved reelle farer, men lite nyttig ved en falsk alarm – det gjør heller at angsten blir sterkere. Akkurat dette skjer med spiseforstyrrelser også. Barnet ditt får en sterk trang til å unngå typer matsorter eller en trang til å unngå vektoppgang.

    Når barnet gjentatte ganger unngår å spise så vokser angsten for mat og setter seg mer og mer fast.

    Eneste veien ut av spiseforstyrrelsen er å øve seg på å spise, erfare at det går bra og erfare at man håndterer frykten. Jo mer man øver, desto mindre blir angsten.

    Barnet ditt kan ikke øve på dette alene, men trenger din støtte. Hvis noen med høydeskrekk skal øve seg på å gå opp i høyden, så trenger de å ha med seg noen som ikke er like redde – for i det hele tatt å tørre å øve. Barnet ditt trenger noen som er mindre redd enn seg selv når angsten for maten skal utfordres.

    Hele kuren må tas

    Forestill deg at barnet ditt hadde en annen sykdom enn spiseforstyrrelse, og legen sa at behandlingen var 4 forskjellige piller barnet måtte ta på ulike tidspunkt gjennom dagen. Hvis barnet ditt nektet å ta to av pillene fordi de smakte vondt, så ville ikke barnet ditt fått tilstrekkelig dose til å kunne bli frisk. Sånn er det med behandlingen for spiseforstyrrelser også:

    Hele kuren må tas. Det vil si nok mat, variert mat og ofte nok gjennom dagen.

    Foto: bilde av 4 piller

    At mat er medisin betyr likevel ikke at denne medisinen alene alltid er nok for å komme seg ut av en spiseforstyrrelse, men at det er nødvendig medisin for å ha mulighet til å bli helt frisk. Barnet ditt kan ikke bli frisk uten å endre matinntaket!

    For lite mat kan bidra til overspising – film
    Lydfil

    Hvis barnet ditt strever med bulimi eller overspisingslidelse og stadig har episoder med tap av kontroll over matmengden, så kan det kanskje være vanskelig å forstå at mat kan være medisin. Barnet ditt tenker kanskje som dette:

    Jeg kan omtrent ikke spise omtrent noe uten at jeg legger på meg, så derfor må jeg holde meg til en strikt plan for å ikke legge på meg og unngå å miste kontrollen?

    Mange som har bulimi eller overspisingslidelse tenker på den måten. Derfor prøver de stadig å spise lite, spise sjelden, slanke seg og ligge unna visse matsorter for å forsøke å unngå å legge på seg og for å unngå overspising. Ofte fører dette til kaotisk spisemønster som igjen bidrar til vonde følelser. Det er dette vi mener med spiseforstyrrede spisemønstre. Slike spisemønstre virker opprettholdende på overspisingsproblemet.

    Det må spises nok og ofte nok, for å redusere overspising

    Overspising påvirkes sterkt av kroppens fysiologi. Å stadig spise for lite og uregelmessig, samt å leve etter for strenge regler for hva som kan spises, er viktige bidragsytere til at overspising skjer. Slike spisemønstre fører til at sult og sug etter mat blir så sterkt, at personen ender med å miste kontroll over matinntaket og ender med å overspise. Spiser man litt «feil» eller litt utenfor planlagt skjema, så tenker man kanskje at det kan være det samme med hele greia, og gir like gjerne opp og spiser i vei.

    Illustrasjon: Bilde av mange ulike matvarer, hambugere, brød, is, pizza, kjøtt, ost

    Når man først overspiser så er det sjelden gulerøtter man overspiser på. De aller fleste ender opp med å overspise mat som inneholder nettopp det de så hardt forsøker å unngå, som mat med høyt innhold av karbohydrater og fett. Det er det grunner til:

    Det man stadig nekter seg selv å spise, er gjerne det som kropp og psyke besatt lengter etter. En sulten kropp er desperat etter mat som raskt gir energi, sånn som karbohydrater og fett gjør.


    Overspising har ingenting med manglende viljestyrke å gjøre

    Skal barnet eller ungdommen din bli kvitt overspisingsproblemet, er det først og fremst viktig med reglemessige måltider og nok mat til hvert måltid. Slik at den unge blir mett på måter som varer, og unngår å bli «ulvesulten» kort tid etter.

    Men det er også viktig å øve på å tillate seg å spise kontrollerte mengder av alle type matvarer, også det barnet ditt tenker på som nei-mat.

    Slanking kan bidra til overvekt

    Hvis barnet ditt strever med bulimi eller overspisingslidelse, så er barnet ditt sannsynligvis veldig redd for å legge på seg, og tenker kanskje lignende dette:

    Men jeg legger på meg av ingenting, og i hvertfall brød, pasta, saus og kaker. Jeg kommer til å miste helt kontroll og bli smellfeit hvis jeg skal spise sånn mat og mange måltider om dagen!

    Men når man strever med overspising, så er det ikke vanlig mat og nok mat man legger på seg av. Hvis man legger på seg, så skyldes det i så fall mest overspisingen.

    Slanketanker og slankeatferd virker veldig opprettholdende på overspisingsproblemet.

    Så på en måte kan de stadige forsøkene på å begrense maten eller slankingen føre til at man legger på seg, fordi dette bidrar sterk til overspisingsatferden. Derfor er det viktig å endre fokus vekk fra slanking, og heller i første omgang ha som mål å stabilisere vekten der den er.

    Dette gjelder like mye om barnet ditt er overvektig. Dette kan være skikkelig vanskelig å tro på, også for foreldre, særlig hvis barnet ditt faktisk er overvektig. Men det å komme ut av et slankefokus kan være helt nødvendig for bli kvitt overspisingsproblemet og for å unngå at barnet ditt legger på seg enda mer.

    Det å jobbe seg ut av bulimi og overspisingslidelse er krevende, og ikke noe barnet ditt kan klare helt alene. Det trengs god og omsorgsfull støtte fra foreldre og andre nære, i tillegg til behandling.

    Går inn på MER og les sitater fra foreldre og ungdom om erfaringer med betydningen av mat og vektoppgang for psyken og spiseforstyrrelsesymptomer.

    Gå inn på roskompetanse.no og lær mye nyttig om overspisings og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv om du strever med dette. roskompetanse.no

    Lydfil

    Om betydningen av tilstrekkelig vekt for tilfriskning

    Tekster som forklarer hvorfor normalisert vekt er nødvendig for full tilfriskning

    Fra nettstedet FEAST- ressurside for foreldre:

    https://www.feast-ed.org/forum/?p=%3Fforum%3D136439



    Fra Eva Musby som selv er mor til barn med spiseforstyrrelse:

    Weight-restoration: why and how much weight gain? • Eva Musby (anorexiafamily.com)

    Sitater fra foreldre og ungdom om erfaringer med betydningen av mat og vektoppgang

    Jeg er en av dem som har hylt om at hun måtte få psykologisk behandling for alle de vonde og vanskelige følelsene som boblet opp, men i ettertid kan jeg si at det var mat og vekt som hjalp.

    Når jeg forsto sykdommen som en forstyrrelse i hjernen på grunn av undervekt, og at veien ut er mat, så visste jeg hva jeg skulle gjøre, og jeg merket at det virket.

    Når jeg forsto at energiunderskuddet var problemet,



    ble det lettere å ta de riktige valgene

    Jeg trodde jeg måtte bli glad for å bli frisk, men det var motsatt:



    Jeg måtte bli frisk for å bli glad.





    Noe klarner opp. Personligheten hennes, slik vi husker den, kommer tydeligere fram. Hun følger sult og tør å forsyne seg med mer. BMI er 23,2. Hun er ikke fornøyd med kroppen sin, men tåler den. Mange bruker WR+ for å omtale 10% mer enn vekten de ville hatt om de aldri hadde blitt syke. Hun er nå 12% over.





    Hatet mot egen kropp økte i takt med at vekten gikk opp. Og når hun begynte på skolen fikk hun seg en smell med å føle seg så annerledes. Men så gikk vekten opp igjen, og det begynte å stilne. 2 kg til opp, og det er kanskje det som gjorde hele forskjellen?! Ikke gi opp, plutselig løsner det.





    Vår datter måtte opp på BMI 24-25 før den magiske endringen skjedde. Vanskelig å stå i for den syke og pårørende, men ha tro på prosessen er mitt beste råd.



    Hadde noen sagt til meg i sommer at vår datter ville framstå mer frisk og fornøyd med kroppen sin på BMI 24, enn 22, så hadde jeg ikke trodd på det et sekund, men det er altså tilfelle.

    • Takk til klinisk ernæringsfysiolog Sofie Paus for innspill til tekstene i temaet om hvorfor mat er medisin.
    • Ganci, M. (2021). Familiebasert terapi: Håndbok for foreldre med barn og ungdom som strever med anoreksi. Fagbokforlaget.
    • Grange, D. L. & Locke, J. (2007). Treating Bulimia in Adolescents: A family-based approach. Guilford Press.
    • Locke, J. & Grange, D.L. (2013). Treamtment Manual for Anorexia Nervosa: A Family-Based Approach (2. utg.). The Guilford Press.
    • Musby, E. (2014). Anorexia and other eating disorders: How to help your child eat well and be well. Aprica.
    • Thomassen, R. A. (2020)Ernæringsbehandling ved spiseforstyrrelser I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.) Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling . Kapittel 28 172-175). Fagbokforlaget.