Hvorfor så vanskelig å komme ut av?
hvorfor-foreldre-hvorfor_så_vanskelig_å_komme_ut_av-2
    LES

    Hva er det som gjør det så krevende å endre på handlingene sine knyttet til mat og kropp når et barn eller ungdom er rammet av en spiseforstyrrelse?  

    Kan ikke barnet mitt bare bli frisk? Begynne å spise mer, slutte å kaste opp og trene mindre? Hvorfor kan barnet mitt ikke bare ta seg sammen, må jo forstå at man ikke kan spise så lite! 

    Illustrasjon: En person som holder seg på hodet og mange spørsmålstegn rundt- skal illustrere en som leter etter svar

    Har du tenkt på den måten, og kanskje til og med sagt lignende ting til barnet ditt?

    Da er du i så fall lik mange andre fortvilte, redde og desperate foreldre som ikke ønsker annet enn at barnet skal begynne å spise nok igjen. Dessverre er det ikke så enkelt.

    Faktisk er det ofte beintøft å jobbe seg frisk fra en spiseforstyrrelse.

    Hvorfor er det så vanskelig?

    Når en spiseforstyrrelse først har begynt å utvikle seg, oppstår det vi kaller for opprettholdende forhold- forhold som får spiseforstyrrelsen til å bli værende og feste grepet. Hva slags opprettholdende forhold snakker vi om?

    Konsekvenser av sult og undervekt

    Sult og underernæring påvirker hjernen sånn at tanker, følelser og handlinger preges på måter som forsterker spiseforstyrrelsen.

    Illustrasjon: en figur som har en tankeboble som er fanget i torner- skal illustrere at måten man tenker på blir påvirket av sult

    Kanskje har du lagt merke til at barnet ditt har fått et større behov for kontroll? Fått mer tvangspregede ideer og handlinger? Blitt opphengt i innhold i maten og kalorier? Eller blitt mer engstelig, lei seg, mer sint, eller kanskje helt flat og deprimert?

    Dette er symptomer som delvis er direkte konsekvenser av – eller forsterkes av – at kroppen og hjernen får for lite mat. 


    Hvis barnet ditt strever med overspising vil skammen og frykten forbundet med overspising føre til at barnet ditt igjen forsøker å håndtere følelsene sine og frykten for å legge på seg med oppkast, trening, ved å begrense hva som spises eller ved å slanke seg mellom overspisingsrundene. Eller en kombinasjon av alt dette.

    Dette igjen fører til at barnet ditt blir utsultet og sårbar for ny overspising, som igjen fører til ny runde med å kaste opp, spise lite, eller trene hardt. Dette blir en ond sirkel hvor stadig sult og for lite mat opprettholder overspising.

    Spiseforstyrret atferd er selvforsterkende

     Spiseforstyrrede handlinger som slanking, spiseregler og kroppsjekking virker veldig forsterkende. Jo mer den unge slanker seg og går ned i vekt, jo mer opptatt blir hen av kroppen og vekten.

    Foto: en jente som klyper seg i magen- illustrerer kroppsjekking

    Det å kroppssjekke ved å veie seg ofte og stadig granske kroppes størrelse fører til et overfokus på kroppen og hva som er ikke er bra nok med den. Dette forsterker tankene om å skulle slanke seg.

    Til sammen fører denne typen handlinger til enda sterkere ideer om at det er hva man veier, hvordan man ser ut og hva man spiser som betyr mest for å føle seg bra. 

    Spiseforstyrrelsen- en mestringsmåte

    Barnet ditt synes sannsynligvis det er vanskelig å gi slipp på spiseforstyrrelsen, nettopp fordi det oppleves å hjelpe med noe. Hva det er ved den som oppleves som positivt varierer fra person til person.

    Illustrasjon: En figur som strekker seg mot en annen og hjelper hen opp en høyde- skal illustrere at spiseforstyrrelsen kan oppleves som noe som hjelper med noe

    Samtidig ser vi at det er enkelte ting som ofte går igjen. For mange gir spiseforstyrrelsen en følelse av mestring og kontroll.

    Mange opplever det å ikke spise nok eller å overspise og kaste opp, som en metode for å håndtere vanskelige følelser og tanker.


    Så vi ønsker altså å fjerne noe som oppleves av barnet som en hjelp. Det er kanskje ikke så rart at barnet ditt er redd for å gjøre endringer? For hvem ønsker egentlig å miste en venn som man opplever som en støtte?

    Samspill i familien

    Kanskje opplever du at familien deres har forandret seg? I et forsøk på å unngå krangling eller i frykt for at ungen din ikke skal spise noe, så tilpasser dere kanskje maten i familien til spiseforstyrrelsen.

    Foto: grønnsaker

    Kanskje har dere kuttet ut tacofredag, pizza eller begynt å spise mer kylling, grønt og fisk, for å få mindre bråk og krangel hjemme?

    Når ungen din nekter å spise og du er redd og føler deg maktesløs, så er det ikke så rart om dere i frykt for at barnet ditt ikke skal spise noe, serverer mindre mat enn barnet faktisk trenger.

    Dette er noe som skjer i de fleste familier. Slike tilpasninger kan oppleves som løsninger der og da. Samtidig sniker det seg inn endringer som blir til mønstre og som igjen blir opprettholdende på spiseforstyrrelsen.

    Spiseforstyrrelser herjer ikke bare med den unges følelser, men også med foreldrenes.

    Kanskje kommer disse overveldende følelsene dine ut som sterke følelsesreaksjoner?

    Det er ikke uvanlig. Likevel kan mye av dette påvirke samspillet med barnet ditt på måter som i verste fall gjør vondt verre. Det kan gi ytterligere vonde følelser hos barnet ditt og styrke spiseforstyrrelsens makt over dere begge. Det kan bidra til at barnet ditt i enda større grad forsøker å takle vonde følelser gjennom den mestringsmåten som for tiden oppleves å virke best – for eksempel ved å "nekte" å spise.

    Endringer og reaksjoner som dette skjer hos de aller fleste familier i en eller annen grad. Det er en normal konsekvens av å ha fått en spiseforstyrrelse i hus og at man forsøker å løse dette etter beste evne. Det er likevel viktig å jobbe med å bryte slike mønstre for å styrke muligheten for at spiseforstyrrelsen kan slippe taket i barnet ditt

    Forhold utenfor familien

    Barnet ditt blir ikke utelukkende påvirket av familien. Kanskje er barnet ditt i miljøer hvor kropp, vekt og utseende får mye fokus?

    Kanskje opplever barnet ditt mye positiv oppmerksomhet på det å klare å kontrollere vekt og spise lite som gir økt motivasjon for å fortsette?

    Foto: Bilde av joggesko, manualer og en vekt- skal illustrere trening og kroppsfokus

    For eksempel er kanskje barnet ditt i et idrettsmiljø som virker opprettholdende, eller en del av en vennegjeng eller klassemiljø hvor det fokuseres mye på kropp, vekt, sunnhet og lignende. 

    Kanskje bruker barnet ditt mye tid på sosiale medier som TikTok eller Instagram, og følger influensere som har stort fokus på kropp, utseende eller innhold i mat? Alt dette er forhold som virker opprettholdende på overopptattheten av kroppens utseende og frykten for å spise.

     

    En ond sirkel som opprettholder

    Til sammen blir ulike forhold vi har snakket om over her, en del av en ond sirkel som gjør at spiseforstyrrelsen trives og fortsetter å være der. 

    Illustrasjon: en modell som viser en opprettholdende sirkel hvor konsekvensen av å spise for lite eller overspise gir konsekvenser som forsterker spiseforstyrrelsen

    Hvilke forhold som er mest involvert i opprettholdelsen vil variere fra person til person, men fysiologiske og psykologiske konsekvenser av underernæring, undervekt, sult og uhensiktsmessige spisemønstre spiller alltid en vesentlig rolle for opprettholdelsen av spiseforstyrrelsen. 

     

    Lydfil

    Om opprettholdende forhold

    Helsedirektoratet.no skriver dette om opprettholdende/vedlikeholdende forhold:

    Lav vekt og underernæring fører til fysiologiske, psykiske og kognitive forstyrrelser som forsterker spiseforstyrret atferd (Stice, 2016). Kognitive og følelsesmessige faktorer som bidrar til sårbarhet for å utvikle spiseforstyrrelser, kan også forsterkes som følge av selve spiseforstyrrelsen, og bidra til å opprettholde sykdommen (Treasure et al., 2013). Spiseforstyrrelser påvirker samspillet i familien i stor grad, og det kan utvikle seg samspillsmønstre som er lite nyttige eller negative for bedring av spiseforstyrrelsen (Anastasiadou et al., 2014; Salerno et al., 2016). Dette kan motvirkes ved å gi støtte og hjelp til foreldre og andre pårørende slik at de blir tryggere på hvordan de kan hjelpe den som er syk, og dermed bidra til mer hensiktsmessige samspillsmønstre (Hibbs et al., 2015)(Helsedirektoratet.no (25. april 2017). Risiko- og sarberhetsfaktorer ved spiseforstyrrelser. Hentet fra: https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser/risi…

     

    • Fairburn, C. G. (2008). Cognitive behavior therapy and eating disorders. The Guilford Press.
    • Grange, D. L & Locke, J. (2007). Treating Bulimia in Adolescents: A family-based approach. Guilford Press.
    • Helsedirektoratet.no (25. april 2017). Risiko- og sarberhetsfaktorer ved spiseforstyrrelser. Hentet fra: https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser/risi…
    • Locke, J. & Grange, D.L. (2013). Treamtment Manual for Anorexia Nervosa: A Family-Based Approach (2. utg.). The Guilford Press.
    • Torsteinsson, V.W. (2020) Risikofaktorer. I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.) (2020). Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling.(s 65-67) Fagbokforlaget.
    • Torsteinsson, V.W. (2020) . Psykologiske og relasjonelle risikofaktorer. I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.) (2020). Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling.(s 68-74) Fagbokforlaget.
    • Bang, L. og Stedal, K.(2020). Biologiske risikofaktorer for spiseforstyrrelser. I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.) (2020). Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling.(s 77-81) Fagbokforlaget.
    • Bang, L. og Stedal, K.(2020). Kulturen som risikofaktor for spiseforstyrrelser. I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.) (2020). Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling.(s 82-86) Fagbokforlaget.
    • Røer, A (2009). Spiseforstyrrelser: Symptomforståelse og behandlingsstrategier. Gyldendal.
    • Nettros.no. Om spiseforstyrrelser. Hentet fra: Om spiseforstyrrelser • Få kunnskap om spiseforstyrrelser • nettros.no