Om faser i behandlingen
Marte
    LES

    Hva som er viktigst for deg å jobbe med – og hva du trenger av hjelp og støtte for å få til dette – kommer an på hvor i sykdomsutviklingen du er, alvorlighetsgrad og hva slags spiseforstyrrelse du har.

    Illustrasjon: en figur som står ved et veiskille og lurer på hvilken vei hen skal velge

    I FBT deler vi inn behandlingsprosessen i 3 hovedfaser. 

    I de to første fasene er hovedfokuset på å hjelpe deg til bedre matinntak og måltidsstruktur, og til å stoppe oppkast og overdreven trening.

    På slutten av fase 2 og fase 3 er det mer rom for å jobbe med andre temaer eller forhold som er viktige for deg, og som bidrar til at du og familien din skal ha det bra sammen.


    Under her vil det det handle mest om hva behandling går ut på for deg som spiser altfor lite, og som preges av sult og undervekt.

    Mye vil gjelde også for deg som ikke er undervektig, men som likevel er sterkt påvirket av spiseforstyrrede tanker og handlinger. En del vil også være relevant for deg som strever med bulimi eller overspisingslidelse.

    Fase 1: Hjelp til få spist bedre - film
    Lydfil

     

     

    I fase 1 er målsettingen å få på plass nok mat. I denne fasen har spiseforstyrrelsen stor makt og kontroll over deg. Nå handler det om å få snudd dette så raskt som mulig. Da gjelder det å hjelpe deg med å få på plass regelmessige måltider og nok mat hver dag. 


    Illustrasjon: Ei jente med hender foran ansiktet og med hender utenfra som forsøker å gripe hodet hennes- skal illustrere spiseforstyrrelsens sterke påvirkning på personen

    Siden spiseforstyrrelsen er så sterk, gjør deg så redd for å spise det du trenger, og gjør deg forvirret på hva som er nødvendig, er det fryktelig vanskelig å ta ansvar for å få nok mat selv.

     

    Illustrasjon: en figur forsøker å hjelpe en annen oppå noen bokstaver hvor det er skrevet hjelp- illustrere behovet for at noen hjelper, leder vei

    Du trenger nå at foreldrene dine hjelper deg med å få spist det du har behov for. Det betyr at det er de som i en periode må ta hovedansvaret for at du skal få spist nok, og de må sitte sammen med deg  i måltidene.

    ​​​​​Behandlingen handler om at terapeutene skal hjelpe foreldrene dine til å hjelpe deg på omsorgsfulle måter, samtidig som de må være tydelige og bestemte.


    Det å ikke få bestemme selv, og å måtte bli passet sånn på, kan nok høres skikkelig krevende og vanskelig ut. Dette er likevel helt nødvendig for en periode til du klarer det bedre selv

    Fase 2: Øve på å ta mer ansvar selv - film
    Lydfil

     

     

    Foreldre dine skal verken bestemme hva du skal spise, eller sitte sammen med deg i alle måltider for alltid! Målet med behandling er at du igjen skal bli i stand til å selv sørge for å få i deg det du trenger.

    Når spiseforstyrrelsen ikke lenger er like sterk, du klarer å gjennomføre måltider med støtte fra foreldrene dine uten så mye motstand, og når vekten er i nærheten av der den bør være, da er det viktig å begynne å øve på å ta mer og mer ansvar for maten selv.

    Foto: Bilde av føtter som går i en trapp og hvor det står step i trinnene- illustrere å ta ett skritt ad gangen for å komme til målet

    For eksempel øve på smøre selv, forsyne seg selv med passende mengde mat, og spise et måltid uten mamma eller pappa, som lunsj på skolen eller et måltid hos venner. I fase 2 er hovedfokuset å øve på å gradvis ta tilbake ansvaret for maten selv, og å selv ta ansvar for å unngå oppkast og overtrening.

    Fase 3: livet uten spiseforstyrrelsen - film
    Lydfil

     

    Denne fasen handler om hvordan livet skal leves uten spiseforstyrrelsen. Når du har kommet dit har spiseforstyrrelsen nesten helt sluppet taket i deg. Du klarer nå å ta ansvar for å spise det kroppen din trenge, og du føler deg mye mindre styrt av spiseforstyrrede tanker og handlinger.

    Foto: Føtter til en ungdom ved et veiskille. Illustrerer det å skulle ta egne valg

    Nå skal du og din familie finne tilbake til et vanlig liv uten spiseforstyrrelsen. 

    Da kan det være nyttig å snakke om hva du må passe på for å forhindre at spiseforstyrrelsen skal lure seg inn i livet ditt igjen. Vi fokuserer ofte på økt selvstendighet og hva du trenger for å ha et bra ungdomsliv med skole og venner.

    Noen har andre ting i livet som er strevsomme selv om spiseforstyrrelsen har sluppet taket, og som det da kan være nødvendig å jobbe mer med det. Det kan være vansker i familien som for eksempel mye konflikter og vonde hendelser. Eller at du strever med egne ting som angst, depresjon, tvangstanker, ettervirkninger av traumer, eller noe helt annet.

    Noen avslutter behandling raskt i fase 3. Andre trenger mer eller annen type behandling for andre vansker i tillegg.

    For mer informasjon om FBT gå inn på MER. Her finner du blant annet videoer fra England og USA hvor det fortelles om dette.                                                          

    Om faser i behandlingen

    Lydfil

    Fasene i FBT-behandling:

    Faser i FBT behandlingen

    Klikk på linken under for å laste ned bildet av FBT-modellen:

     

    Mer om behandling

    Videoer om Familiebasert behandling (på engelsk)

    Fra Children`s Hospital Colorado,USA.

     


     Fra MaudsleyParentsOrg. Maudsley hospital London.

    Fagfolk og ungdom forteller om FBT:

    Nettsteder med informasjon om behandling

    Regional seksjon for spiseforstyrrelser (RASP) har god informasjon om hva Familiebasert behandling (FBT) går ut på, og råd fra ungdom som selv har vært i behandling:

    Klikk her...

    Ung.no skriver her om behandling for unge med spiseforstyrrelser:

    Klikk her...

    Litteratur
    • Mogstad, K. L. & Leraand, S., L., M,. (2022). Vår vei ut: En fortelling om spiseforstyrrelse, skam og håp. Cappelen Damm.

    En mor og datter har skrevet en gripende bok om deres erfaringer da Selma ble rammet av en  spiseforstyrrelse, og om veien ut av det igjen. 

    • Ganci, M. (2021). Familiebasert terapi: Håndbok for foreldre med barn og ungdom som strever med anoreksi. Fagbokforlaget.
    • Locke, J. & Grange, D. L. (2013). Treamtment Manual for Anorexia Nervosa: A Family-Based Approach (2. utg.). The Guilford Press.
    • Torsteinsson, V. W, Halvorsen, I. M, Kvakland, A.L, Skjønhaug, J. ( 2020). Familiebasert behandling av spiseforstyrrelser. Rø, Ø., Hage, T., W. & Torsteinsson, V. W. (red.). Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling.(s 157-174) Fagbokforlaget.