Er det sant at? Myter og fakta
begge
    LES

    Det sies mye forskjellig om spiseforstyrrelser. Hva stemmer egentlig og hva er bare noe mange går rundt og tror? Hva er myter og hva er fakta?

    Illustrasjon: En gul lapp med spørsmålstegn på

    Her skal vi sjekke ut noe som typisk blir sagt om spiseforstyrrelser.


    Er det sant at:

    Alle som har spiseforstyrrelser er tynne?

    De fleste som har spiseforstyrrelser er ikke tynne. Spiseforstyrrelser kommer i alle kroppsvekter og fasonger. De fleste med spiseforstyrrelser er normalvektige. Det er flere som har bulimi og uspesifiserte spiseforstyrrelser, inkludert overspisingslidelse, enn anoreksi.

    Spiseforstyrrelser er noe bare jenter får?

    Det stemmer ikke, men det stemmer at det er flest jenter. Sannsynligvis er det flere gutter enn vi tror, men at vi ikke er gode nok til å oppdage gutta ennå! Kanskje er det sånn at gutter kvier seg mer for å fortelle om vansker med mat, vekt og kropp? Eller at gutter tenker på det som en jentesykdom og derfor føler mer på skam enn det jenter gjør?

    For mer informasjon om gutter og spiseforstyrrelser- gå inn på MER. Her finner du blant annet en lenke til en ny dramaserie på Tik Tok som heter Toxic som handler om gutter og spiseforstyrrelser

    Spiseforstyrrelser bare er en fase i tenårene?

    Dette stemmer ikke. Spiseforstyrrelser er ikke bare en tenåringsfase som forsvinner av seg selv. Det er psykiske lidelser som trenger profesjonell behandling. Halvparten av de som rammes utvikler det før de fyller 18 år, men sykdommen rammer alle aldersgrupper fra barn til eldre.

    Spiseforstyrrelser ikke er så farlige?

    Det stemmer ikke. Spiseforstyrrelser er alvorlig, og kan i verste fall gi livstruende konsekvenser. Anoreksi er generelt den lidelsen med høyest dødelighet av alle psykiske lidelser. Bulimi er også svært farlig da gjentagende oppkast kan gi alvorlig hjertesvikt. Det er også økt risiko for selvmord hos personer med alvorlig spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelser som får vare over lengre tid, kan føre til at identiteten og hverdagen til personen i stadig større grad dreier seg om tanker og følelser rundt mat, kropp og utseende og går utover funksjon og livskvalitet. Dette kan igjen gjøre det vanskelig å bli frisk.

    De som rammes av anoreksi kan bare bestemme seg for å begynne å spise nok igjen?

    Så enkelt er det ikke. Spiseforstyrrelser handler ytre sett om mat, kropp og vekt, men samtidig handler det også om mye mer. De kan gi positive konsekvenser for den som er rammet, som for eksempel følelse av mestring og kontroll eller ved å virke dempende andre vonde følelser. Spiseforstyrrelsessymptomene virker også selvforsterkende, slik at spiseforstyrrelsen over tid setter seg godt fast. Spiseforstyrrelser er altså komplekse lidelser. Bedring krever hardt arbeid og kan ta tid, og det involverer mye mer enn å bare bestemme seg for å spise.

    De som har spiseforstyrrelse ønsker ikke å bli friske?

    Dette kan både stemme og ikke stemme. Mange kan motsette seg endring og virke umotiverte for å endre på spiseforstyrrelsen. Men dette kan skyldes flere forhold enn å ikke ville ha det annerledes. Noen motsetter seg endring fordi sykdommen gir dem et forvrengt kroppsbilde og ideer om mat, og derfor oppfatter de ikke seg selv som syke. Andre kan ønske å bli kvitt plagsomme sider ved spiseforstyrrelsen og få et bedre forhold til mat og kroppen sin, men samtidig være veldig redd for konsekvensene av å endre på noe. Sånn sett kan vi si at det handler mer om å ikke tørre, ikke orke, eller ikke forstå, heller enn å ikke ville.

    Man kan ikke bli helt frisk av en spiseforstyrrelse, har man først fått det vil man alltid slite med mat og kropp?

    Dette stemmer heldigvis ikke. Mange blir friske. Jo tidligere det oppdages og man kommer i behandling, desto bedre. Jo raskere man får endret på spiseforstyrrede handlinger og endret på alvorlige konsekvenser og symptomer som undervekt, oppkast og overspising – jo mer øker sjansen for å bli helt frisk. Men det er også sant at ikke alle blir helt friske, spesielt hvis spiseforstyrrelsen får vare over lengre tid, eller det er andre kompliserende forhold inne i bildet.

    Spiseforstyrrelser skyldes vansker i familien, eller noe galt foreldre har gjort?

    Det stemmer ikke. Årsaker til spiseforstyrrelser er sammensatt og skyldes en kombinasjon av flere forhold. Det trenger ikke å ha noe med familien å gjøre. Mange med spiseforstyrrelser kommer fra helt vanlige familier uten alvorlige problemer. Men noen ganger kan forhold i familien være en av flere faktorer som bidrar til utviklingen av spiseforstyrrelse hos noen.

    Spiseforstyrrelser skyldes at man har opplevd noe veldig vanskelig og har vært utsatt for traumer?

    Det kan stemme og ikke stemme. Mange som utvikler spiseforstyrrelser har ikke opplevd traumer eller alvorlige belastninger. Spiseforstyrrelser rammer svært forskjellige ungdommer med ulik bakgrunn, og man trenger ikke å ha opplevd alvorlige belastninger for å utvikle en spiseforstyrrelse. Men for noen kan traumer og andre belastninger være en del av årsaksbildet.

    For å bli frisk må man finne årsaken til at man fikk sykdommen og jobbe med det som ligger bak?

    Dette stemmer ikke. For å bli frisk er det viktigste å få endret på det som opprettholder spiseforstyrrelsen nå. Spiseforstyrrelser skyldes ikke ÉN årsak – det er sammensatt. Selv om man vet om årsaken som utløste sykdommen, så er ikke den kunnskapen tilstrekkelig for å bli frisk. Man må få endret på det som får spiseforstyrrelsen til å bli værende der nå, og det er ikke sikkert at det som var problemet da det hele startet, er det som er problemet lengre nå.

    For å bli frisk er det nødvendig å gjøre endringer med maten?

    Det stemmer. Det er ikke alltid at endring av matinntak og spiseatferd alene er nok til å bli helt frisk, men man kan ikke bli frisk uten å gjøre endringer på hvordan og hva man spiser. Det er ikke mulig å bli frisk kun gjennom bedre innsikt om seg selv, uten å samtidig endre på atferden.

    Bare man blir normalvektig, så blir man frisk?

    Det både stemmer og stemmer ikke. For å bli frisk er det alltid helt nødvendig å normalisere matinntaket og oppnå normalvekt dersom man har vært undervektig. Mange opplever at symptomer dempes når man får spist bedre og får bedret vekten. Mange erfarer også at når vekta har fått være stabil der den bør være over tid, så forsvinner de fleste spiseforstyrrelsessymptomer. Men noen erfarer også at spiseforstyrrede tanker ikke slipper helt. Dette kan både handle om at kroppen trenger mer tid for å normaliseres, og at man fortsatt har måter å tenke på og takle ting på, som man trenger å jobbe mer med for å bli helt frisk.

    For å bli frisk må man legges inn?

    Dette stemmer ikke. Forskning og erfaring viser at behandling når unge bor hjemme ofte gir bedre og mer varige resultater. Ofte er det foreldrene som er de beste til å hjelpe den unge til å få spist det som trengs. Men for noen kan det være behov for døgninnleggelse for en periode. Men også under en døgninnleggelse er foreldrestøtten like viktig, og foreldre legges inn sammen med den unge og deltar i alle måltider.

    Man er ikke skikkelig syk av en spiseforstyrrelse før man blir lagt inn?

    Det stemmer overhodet ikke. De fleste med alvorlige spiseforstyrrelser behandles uten å legges inn, men med god oppfølging av lege og andre behandlere på BUPA, og med støtte av foreldre.

    Spiseforstyrrelser er et nytt fenomen som kommer av kulturen vår i vesten?

    Det stemmer ikke helt. Spiseforstyrrelser er ikke et nytt fenomen. Man kan finne beskrivelser av dette i litteratur langt tilbake i tid. Samtidig er det mer utbredt i dag enn det var tidligere. Undersøkelser viser også at det er mer utbredt i vestlige land, enn i Østen og Afrika. Dette tyder på at kulturen vår har noe å si. Det er kanskje ikke så rart i en kultur med så mye fokus på kropp, utseende og tynnhet som ideal, som det er i vår kultur. Eller hva tenker du? Samtidig som sider ved kulturen vår kan gi økt risiko for å utvikle spiseforstyrrelser, så er ikke dette årsaken alene til at noen utvikler dette. Flere forhold må virke sammen for å utvikle en spiseforstyrrelse.

    Stadig flere får spiseforstyrrelser, det er noe som øker i vår kultur?

    Dette er vi faktisk ikke helt sikre på. Noen undersøkelser tyder på det, andre ikke. Det er omdiskutert om det er økende eller om det bare er større fokus på spiseforstyrrelser nå enn før. Det vi vet er at antall henvisinger av barn og unge som strever med dette har økt siste årene, og særlig de siste 2-3 årene. Flere tenker at noe av økningen kan ha sammenheng med koronapandemien og alle begrensningene dette førte til for barn og unge. Dette vet vi ikke sikkert.

    Lydfil

    Litt mer fakta

    Gutter og spiseforstyrrelser

    Det finnes mange flere gutter og menn med en spiseforstyrrelse enn vi tror, og altfor få av dem kommer i kontakt med hjelpeapparatet. Derfor trengs det mer fokus på gutter og spiseforstyrrelser slik at også de kan få hjelpen de trenger. Heldigvis går det i riktig retning, med økende fokus på gutter med denne problematikken.

    «Toxic» er en norsk dramaserie på TikTok som handler om gutter og unge menn og spiseforstyrrelser. Serien er utviklet i samarbeid med ROS (rådgivningstjenesten for spiseforstyrrelser).

    ROS forteller at de har fått en betydelig økning i henvendelser fra gutter i etterkant av denne serien. Dette viser at det er mange gutter som strever med dette, men at de i mindre grad kommer i kontakt med hjelpeapparatet enn jenter. Det viser også behovet for økt fokus på gutters strev med mat, vekt og kropp slik at flere gutter kan oppdages og få tidlig hjelp.

    Les hva det står om serien på regjeringen.no: Klikk her...

    På nrk.no kan du lese en gutt fortelle om det å være gutt og slite med en spiseforstyrrelse:

    På nettstedet til ROS kan du finne mye god informasjon om spiseforstyrrelser rettet mot gutter og menn. Her er flere aktuelle lenker: Klikk her...

    • brosjyre for gutter og menn som du kan laste ned gratis: Klikk her...
    • En psykolog forteller om hva gutter sier om kroppspress: Klikk her...
    • En artikkel om gutter, menn, kroppsidealer og spiseforstyrrelser: Klikk her...
    • «Mann nok» – Menn som forteller om sine erfaringer med spiseforstyrrelser: Klikk her...
    Forekomst – hvor mange får spiseforstyrrelser?

    Generelt er det slik at forskningen på forekomst spriker mye både her i Norge og i utlandet. Tallene varierer fra studie til studie.

    Hva vet vi likevel noe om?

    • Forekomsten (hvor mange som har det i befolkningen) av anoreksi angis til å være på ca. 0,5 %, mens bulimi ligger på 1-2 % og overspisingslidelse på 2-3 %. Antall personer som strever med det som faller innenfor uspesifiserte spiseforstyrrelser anslås å være 3-4 ganger så mange som de med anoreksi og bulimi til sammen. Det er altså klart den største gruppen.
    • Antall nye med anoreksi har lenge syntes å være stabil, mens forekomsten av bulimi ser ut til å muligens være synkende.
    • Nyere undersøkelser tyder på en økning av anoreksi de siste årene blant jenter i aldersgruppen 14-16 år. Det er omdiskutert om antallet øker i befolkningen eller om det bare er et større fokus på spiseforstyrrelser. Det som uansett er fakta er at det har vært en stor økning i antallet henvisninger av unge med alvorlige spiseforstyrrelser de siste årene.
    • Spiseforstyrrelser oppstår hyppigst i ungdomsalderen, men noen få kan utvikle det allerede før puberteten, og noen utvikler det først i voksen alder.
    • Anoreksi forekommer sjelden før 7-8-årsalder, viser økende forekomst fra 10-årsalder og er hyppigst sent i tenårene.
    • Bulimi oppstår gjerne sent i tenårene eller i ung voksen alder.
    • Ca. 1,5 % av alle unge som behandles ved BUP har en spiseforstyrrelse. Halvparten av disse igjen har anoreksi og ca en sjettedel har bulimi (BUP-data, Norsk pasientregister).

    Dette er tall som er hentet fra:

    https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser/om-s…

    Halvorsen, I. & Bergwitz, T. (2019). Spiseforstyrrelser. I Norsk Barne- og Ungdomspsykiatrisk Legeforening, Veileder i BUP (4. utg.). s. 122-130:

    Prognose – hvor mange blir friske?

    Resultater fra oppfølgingsstudier (studier som følger pasienter over år etter endt behandling) varierer mye.

    Oversikt over oppfølgingsstudier tyder på at flertallet blir friske, selv ved alvorlige spiseforstyrrelser som har vart i flere år.

    I en norsk etterundersøkelse av 51 barn/unge med anoreksi, fant man at 82 % ikke hadde spiseforstyrrelse ved oppfølging i ung voksen alder.

    Av de som ikke blir helt friske, så blir mange vesentlig bedre, mens kun et mindretall utvikler langvarig alvorlig sykdomsforløp. Noen av de som blir helt friske av spiseforstyrrelsen kan likevel slite med andre psykiske vansker videre.

    Når man har sett på resultatene av flere behandlingstudier av Anoreksi har man funnet at mellom 50-75 % har fått normalisert vekten ved hjelp av familiebehandling, og at 6 måneder til 6 år etter avsluttet behandling så er 90% helt uten symptomer. Disse resultatene er langt bedre enn de man ser ved individuell terapi og særlig bedre enn behandling i institusjon.

    Oppsummerende studier har vist familiebasert behandling(FBT) som den behandlingen som har best effekt på spiseforstyrrelsesymptomer hos barn og unge under 18-19 år, og er den behandlingsformen som har best effekt både ved anoreksi og bulimi målt 6 og 12 måneder etter avsluttet behandling.

    Generelt kan man si :

    • Jo tidligere man får hjelp, jo raskere tilfriskning
    • Kort varighet av sykdom viser sammenheng med bedre prognose
    • For noen ungdommer kan sykdomsutvikling snus i løpet av noen måneder hvis de får hjelp på et tidlig tidspunkt.
    • Studier har vist at familiebasert behandling har best resultater for unge under 18-19 år.
    • Behandling og tilfriskning tar tid.
    • De fleste som får systematisk behandling vil være friske etter 2-4 år
    • At prognosen er bedre når sykdommen oppstår i tenårene enn i voksen alder.

    • Halvorsen, I. & Bergwitz, T. (2019). Spiseforstyrrelser. I Norsk Barne- og Ungdomspsykiatrisk Legeforening, Veileder i BUP (4. utg.). s. 122-130.
    • https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser/om-s….
    • Rø, Ø. (2020). Hva er spiseforstyrrelser?I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.), Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling (s. 43-53). Fagbokforlaget.
    • Rø, Ø. (2020). Om å bli frisk. I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.), Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling (s. 318-322). Fagbokforlaget.
    • Rø, Ø. (2020). Samsykelighet ved spiseforstyrrelser. I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.), Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling (s. 281-289). Fagbokforlaget.
    • Torsteinsson, V.W. (2020). Familiebasert behandling av spiseforstyrrelser.I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.)Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling (s.157-175) Fagbokforlaget.