
LES
Hva ser du for deg når du hører ordet "spiseforstyrrelse"? Ser du for deg en radmager person? Det er ikke slik at man nødvendigvis kan se på en person at de har en spiseforstyrrelse.

De aller fleste har helt vanlig kropper med en helt normal vekt. Noen er også overvektige. Spiseforstyrrelser kan finnes i alle kroppstørrelser og fasonger.
Når fokus på mat, kropp og vekt får overdrevent stor betydning
Spiseforstyrrelser er tilstander med forstyrret eller unormal spiseatferd. Om noen har en spiseforstyrrelse eller ikke, handler mest om hva slags tanker, følelser og handlinger personen har knyttet til mat, vekt og kropp, og ikke bare hva personen veier. Det handler mer om at man blir overdrevent opptatt av mat, kropp og vektens betydning.

En spiseforstyrrelse er når tankene og handlingene til barnet ditt dreier seg i stor grad om hva og hvor mye som spises, hva maten inneholder, om vekt og kroppens utseende. Eller når barnet har et overdrevent fokus på sunnhet, kosthold og trening. Kanskje blir barnet ditt stressa, engstelig eller sint når det ikke får fulgt sine bestemte ideer rundt kosthold og aktivitet. Det kan også handle om at den unge stadig mister kontrollen over matmengden og ender med å overspise.
Når tanker, følelser og handlinger knyttet til mat og kropp tar så stor plass i livet til barnet ditt at det styrer mange av valgene barnet ditt tar – og dette går utover hvordan barnet ditt har det med seg selv og livet sitt – da snakker vi om en spiseforstyrrelse.
En mestringsmåte?
Spiseforstyrrelser handler også om følelser. For mange oppleves spiseforstyrrelsen å være til hjelp. Spiseforstyrrelsen kan bli en slags løsning og en måte takle følelser på. For eksempel ved at barnet opplever at det å ikke spise "bedøver" følelser. Eller at det å ta kontroll over vekten gir en etterlengtet følelse av mestring og kontroll. Eller at å overspise gir en pause fra vonde følelser der og da. Men det som hjelper og gir en god følelse der og da vil i neste runde fremprovosere vonde følelser og større vansker.
En alvorlig lidelse som rammer både kropp og psyke.
En spiseforstyrrelse er det vi kaller en psykisk lidelse, men som rammer både hjerne, kropp og psyke.

Spiseforstyrrelser er i utgangspunktet alvorlige lidelser som er potensielt svært skadelig for kroppen. Alvorlighetsgrad kan variere fra lite og milde symptomer, til mer alvorlige symptomer, kroppslige skader og kan i verste fall være dødelig.
Heldigvis finnes det god hjelp å få.
For mer informasjon om hva spiseforstyrrelser er gå inn på MER Her finner du videoer og podkaster som forteller om dette.
LYTT
MER
Mer informasjon om hva spiseforstyrrelser er
Videoer
Dr. Berthrand Wicholas - Parents and Caregiver`s guide: Understanding Eating Disorders (Del 1 av 5 videoer):
Podkast – lytt
I podkasten Ungdomsforeldrepodden episode 124, «Hva gjør vi når tenåringen nekter å spise?», snakker psykologspesialist Hilde Eriksen om spiseforstyrrelser: Klikk her...
Nettsteder
Maudsley klinikken i Storbritannia.
Dette er en anerkjent klinikk for behandling, forskning og utvikling av behandlingsmetoder, og som har utviklet en egen ressursside for foreldre på www.maudsleyparents.org: Klikk her...
Eva Musby
Eva Musby er selv forelder til et barn med spiseforstyrrelse, og hun har skrevet flere bøker og har en egen nettside, Anorexiafamily.com, med veiledning til foreldre: Klikk her...
Helsedirektoratet.no
Her finner du oppdatert informasjon om spiseforstyrrelser, om diagnoser, årsaksforståelse, utbredelse og behandling: Klikk her...
Ros.no
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er en landsdekkende interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp. Både for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende. Ros har egen nettside med mye informasjon, inkludert en chat- og telefontjeneste for råd og veiledning. ROS har en egen podkast som heter «Uforstyrra», der personer med egne erfaringer med å ha en spiseforstyrrelse, pårørende eller behandlere deler erfaringer og kunnskap om temaet.
- For hovedsiden: Klikk her...
Spisfo.no
SPISFO er en organisasjon for alle som på en eller annen måte er berørt av spiseforstyrrelser, eller som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.
For hovedsiden: Klikk her...
Litteratur
- Musby, E. (2014). Anorexia and other eating disorders: How to help your child eat well and be well. Aprica.
Dette er en god selvhjelpsbok for foreldre som er skrevet av en mor som selv har hatt et barn med spiseforstyrrelser.
Du kan finne ut mer om boka her: https://www.youtube.com/watch?v=Y2TAcnzDJtQ
- Skårderud, F. (2013). Sterk/svak: Håndboken om spiseforstyrrelser. Aschehoug.
Dette er en håndbok som gir en grundig og lettfattelig innføring i, og kunnskap om, spiseforstyrrelser. Boken er en praktisk veileder i holdning og handling.
- Røer, A (2009). Spiseforstyrrelser: Symptomforståelse og behandlingsstrategier. Gyldendal.
Dette er en fagbok for behandlere, men kan også leses av pårørende, samt av eldre ungdommer og voksne som selv er rammet av en spiseforstyrrelse. Boken tar for seg fenomenet spiseforstyrrelser og de ulike måtene å behandle lidelsen på.
- Locke, J. & Grange, D.L. (2013). Treamtment Manual for Anorexia Nervosa: A Family-Based Approach (2. utg.). The Guilford Press.
Fagbok som beskriver familiebasert tilnærming.
- Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.) (2020). Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling. Fagbokforlaget.
Fagbok som dekker det meste som omhandler spiseforstyrrelser. Boken har sprunget ut fra fagmiljøet ved Regional seksjon spiseforstyrrelser (RASP) ved Oslo universitetssykehus.
REFERANSER
- Rø, Ø. (2020). Hva er spiseforstyrrelser? I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.), Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling (s. 43-53). Fagbokforlaget.
- Halvorsen, I. & Bergwitz, T. (2019). Spiseforstyrrelser. I Norsk Barne- og Ungdomspsykiatrisk Legeforening, Veileder i BUP (4. utg.). s. 122-130.
- Røer, A (2009). Spiseforstyrrelser: Symptomforståelse og behandlingsstrategier. Gyldendal.
- Skårderud, F. (2013). Sterk/svak: Håndboken om spiseforstyrrelser. Aschehoug
- Helsedirektoratet.no (april 2017). Om retningslinjer ved spiseforstyrrelser for barn og unge. Hentet fra: https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser/om-s…
- Nettros.no Hentet fra: https://nettros.no/fa-kunnskap/om-spiseforstyrrelser
- Spisfo.no Hentet fra:Typer spiseforstyrrelser | Spisfo
- Ung.no. Spiseforstyrrelser. Hentet fra:Spiseforstyrrelser — Ung.no