LES
Når et barn i en familie strever med fysisk sykdom eller psykiske plager, så virker det inn på hele familien, også søsken. Derfor er det viktig å se på hva søsken trenger i den situasjonen dere befinner dere i.
Det er mange ulike grunner til at søsken kan bli påvirket når familielivet forandrer seg ved sykdom i huset.
Kanskje blir foreldre annerledes enn før? Kanskje endrer forholdet mellom søsken og den som er syk seg? Kanskje blir stemningen annerledes i familien?
Søsken har ofte mange spørsmål, bekymringer og tanker. Akkurat hvordan søsken påvirkes og reagerer kan variere i stor grad.
Her er noe som går igjen i beskrivelser fra familier:
Vanlige utfordringer og reaksjoner hos søsken
- De hyggelige måltidene – som fredagstaco foran TV-en, lange frokoster i helgene og pizza på lørdagskvelden – forsvinner, og det oppleves kjipt.
- Foreldre er ofte slitne, mer sinte og virker bekymret eller triste.
- Det blir mer krangling og mer utrivelig hjemme.
- Mange kan grue seg til måltidene fordi de ofte blir vanskelige.
- Mange er bekymret for sin syke søster eller bror, og redd for at han eller hun skal dø.
- Søsken kan også bli sint på sitt syke søsken, og sint for hva spiseforstyrrelsen gjør med familien.
- Ofte oppleves situasjonen hjemme forvirrende. Det kan være vanskelig å skjønne hva som skjer med søster eller bror, og hvorfor de er så forandret.
- Mange kjenner på sorg og savn etter slik søskenforholdet og familielivet var før.
- En del opplever å ikke kunne ha med venner like mye hjem som før, og savner dette.
- For noen kan det føles som å miste foreldrene litt. De kan føle at de mister foreldrenes oppmerksomhet og føle seg glemt fordi spiseforstyrrelsen tar så stor plass i familien.
- En del kan kjenne på sjalusi og misunnelse for den oppmerksomheten den syke får.
- Søsken kan bli forsiktige med å ta plass med egne behov fordi de tenker at foreldre har nok å stri med fra før.
Selv om søsken påvirkes og belastes, så betyr ikke det at det er den syke sin skyld at det blir sånn.
Det er sånt som skjer i familier når sykdom rammer. Det er ikke annerledes enn om noen i familien fikk en annen alvorlig sykdom, som for eksempel kreft. Det ville også påvirket familien på mange måter.
Gå til neste tema for tips til hva du som forelder kan gjøre for å ivareta søsken best mulig i den krevende situasjonen dere er i som familie.
LYTT
MER
Mer om det å være søsken
Se en tegning laget av et søsken om det å være søsken med spiseforstyrrelse i huset, og et filmtips om det å være søsken.
Beskrivelser fra søsken.
En familie fikk i oppgave å tegne seg selv i familien. Et søsken tegnet dette og uttrykte en følelse av å være på utsiden og alene med mange bekymringer for sitt syke søsken, fordi foreldrene var så opptatt med søskenet som var syk:
Filmtips: «Min lille søster». En spillefilm om det å ha en søster med spiseforstyrrelse. Passer for barn, unge og foreldre.
- Filmtrailer: https://www.youtube.com/watch?v=n1l1jDvvqdw
Nettsteder med informasjon om søsken som pårørende
- Helsepersonelloven på Helsebiblioteket – om søsken som pårørende: Klikk her...
- Helsedirektoratets.no har en pårørendeveileder som også omhandler søsken: Klikk her...
- Ungepårørende.no – et nettsted laget for (og med) barn som er pårørende. Her kan du få informasjon tilpasset ulike alderstrinn: Klikk her...
- BarnsBeste – et nasjonalt kompetansenettverk for barn og pårørende med mye god informasjon og veiledning: Klikk her...
- Stiftelsen pårørendesenteret har tilbud til pårørende i alle aldre, og til fagpersoner som kommer i kontakt med pårørende gjennom sitt arbeid: Klikk her...
- Spisfo – er en interesseorganisasjon for personer som er rammet av spiseforstyrrelser og deres pårørende. Her er en lenke som omhandler det å være pårørende: Klikk her...
- ROS – er en interesseorganisasjon for de som er rammet og deres pårørende. De har en egen nettside (nettros.no) med mye informasjon og god veiledning. De har blant annet en chat-tjeneste, et lokallag, og de holder kurs. De har et eget videobasert veiledningsprogram for pårørende, som også inneholder tips til hva søsken trenger: Klikk her...
REFERANSER
- Helsepersonelloven på Helsebiblioteket.no. Om helsepersonellloven om søsken som pårørende. Hentet fra:Helsepersonelloven endret – Også søsken skal behandles som pårørende - Helsebiblioteket
- Helsedirektoratets.no -pårørendeveileder om søsken. Hentet fra: Informasjon og støtte til barn som pårørende - Helsedirektoratet
- Ungeparorende.no. Om unge som pårørende. Hentet fra: Unge pårørende - Pårørendesenterets egen ressurs for barn og unge pårørende mellom 7-18 år (ungeparorende.no)
- Sørlandet sykehus. BarnsBeste.no. Om søsken som pårørende. Hentet fra: BarnsBeste - Sørlandet sykehus (sshf.no)
- Parorendesenteret.no. Om å ta vare på barna: Hentet fra: https://www.parorendesenteret.no/ta-vare-p%c3%a5-barna