Hva slags mat, hvor mye, hvor ofte?
Ida
    LES

    I en tid hvor mediene er full av informasjon om hva vi bør og ikke bør spise, og om hva som er sunt og ikke, kan det være vanskelig å vite hva som er normalt og trygt. 

    Det er mye forvirrende informasjon der ute. Mye som overhodet ikke retter seg mot en som har en spiseforstyrrelse.


    Så hva trenger du?

    Nok energi

    Kroppen din er i vekst og trenger nok mat for å skal utvikle seg som den skal.

    Illustrasjon: flere mennesker som hopper i været- illustrerer fri kroppslig utfoldelse

    Derfor trenger du å spise det samme som andre ungdom – minst. Hvis du er undervektig trenger du i en periode, frem til du har oppnådd sunn vekt, mer mat enn andre ungdommer som ikke er undervektige.

    Maten du spiser må derfor inneholde nok energi daglig for å gi deg en nødvendig reduksjon av undervekten. Akkurat hva du bør veie for å ha en sunn kropp og psyke er en vurdering som gjøres av lege. Anbefalt tempo for å redusere undervekt er minimum 0,5 til 1 kg per uke. 


    Du tenker kanskje at du legger på deg av den minste lille matbit. Sånn er det ikke. For å få til reduksjon av undervekt trengs det ganske mye mat. Ofte mer enn du tror.

    Da hjelper det ikke med lett-produkter. Du trenger smør eller margarin på brødskiva, saus til middag og helfete varianter av melk, ost og pålegg.

    Illustrasjon: Bilde av meieriprodukter

    Det er fint med frukt og grønnsaker, men frukt og grønt bør aldri erstatte brødskiver med pålegg eller middag. 

    Regelmessig måltidsrytme

    Du må spise mat regelmessig for at kroppen skal få hyppig nok påfyll til å fungere godt nok, og for å bryte med det som opprettholder spiseforstyrrelsen.

    Illustrasjon: En ungdom og foreldre i et måltid



    ​​​​​​Dette gjelder for alle typer spiseforstyrrelser, også bulemi og overspisingslidelse. 

     


     

    Foto: Middag med kylling, poteter, saus
    Foto: En brødskrive med ost, smør, skinke og tomat

    Det betyr at du bør spise mat omtrent hver tredje time. Det vil si fire hovedmåltider: Frokost, lunsj, middag og kveldsmat.I tillegg bør du ha ett til to mellommåltider.


    Hvorfor må jeg spise så ofte?

    • Hvis du er undervektig må du få i deg nok mat sånn at du kan redusere undervekten din. Og for å få i seg nok må man spise ofte nok!
    • Du må holde blodsukkeret ditt stabilt sånn at du orker å konsentrere deg på skolen, ha energi til å henge med venner og for å ha et stabilt humør.
    • Hvis du strever med overspising er regelmessig mat viktig for å redusere sultfølelsen og trangen til å overspise.
    Illustrasjon: en hjerne og et hjerte som lener seg mot hverandre på en vippehuske i balanse. Illustrerer balansert kost for balansert kropp og psyke og er i balanse oppå en vippehuske
    Normal kost- ikke spesialkost

    Kanskje vil du helst spise vegetarmat eller helt vegansk fordi du tror det er sunnest eller fordi du tenker på miljøet og dyrevelferd?

    Illustrasjon: Animerte glade grønnsaker

    Når du har en spiseforstyrrelse frarådes alle typer spesialkost, med mindre du har cøliaki, diabetes eller andre allergier. Eller hvis et vegetarisk kosthold alltid har vært normalen i din familie. Å følge en spesiell type kost kan gjøre at spiseforstyrrelsen trives ekstra godt som igjen gjør det vanskelig å bli frisk.

    Det du trenger er normal mat.

    Men hva betyr egentlig det?

    Normal mat betyr det som regnes som normalt kosthold i kulturen du lever i.

    Sammensatt kosthold med nok energi

     Gjennom dagen trenger du mat som inneholder nok energi, proteiner, karbohydrater, fett, mineraler og vitaminer

    Illustrasjon: Bilde av matvarer som representerer proteiner, karbohydrater, fiber og fettkilder

    En middag bør bestå av en porsjon proteiner (f.eks fisk, kjøtt, kylling, egg), kabohydrater (f.eks ris, pasta, poteter, kornprodukter, cous-cous, bulgur), og en fettkilde (f. eks saus, dressing, smør, stekefett) og grønnsaker.

    Mat er mer enn næring

     Nå tenker du kanskje:

    Ja, men kalorier er dritskummelt, og jeg kan ikke spise fett og karbohydrater fordi da kommer jeg til å rase opp i vekt.

    Foto: Forbud skilt med bilde av iskrem på. Illustrerer at ingen mat er forbudt mat

    Spiseforstyrrelser kan gi deg mange ideer om hva slags mat som er farlig for deg og om hva som er sunn mat. Det kan være tanker om at kalorier, sukker og fett er farlig eller andre ideer om sunt og usunt.

    Ingen mat er farlig! 

    All mat er trygg mat og hører til i et normalt kosthold i passe doser.

    Smart mat

    Vi bør snakke om smart mat heller enn sunn mat. 

    Du trenger variert mat. Ikke bare fordi kroppen trenger variert næring, men fordi mat er mer enn næring. Det er også kos, sosialt og smaksopplevelser.

    Illustrasjon: Popkorn og brus på kino. Illustrerer at det er normalt å kose seg med den type mat

    Derfor kan vi si at det er smart å spise brødskiver og drikke melk på morgenen, for da har du energi til skolen. Og at det er smart å kose seg med popcorn på kino fordi da blir opplevelsen litt bedre. Eller kunne spise pizza sammen med venner fordi det er sosialt. Dette er en del av det som er vanlig og normalt for en ungdom. Fordi målet er å komme tilbake til normalitet så raskt som mulig er det viktig å bringe inn variasjon i maten når du har en spiseforstyrrelse.

    Kostilskudd når det er behov

     Kosttilskudd kan være nødvendig ved underernæring, feilernæring eller undervekt.

    Illustrasjon: bilde av vitaminer

     

    Akkurat hva du trenger er det legen din som må vurdere.

     


    Den viktigste måten å få i deg alt du trenger av næringstoffer er gjennom nok mat, sammensatt mat.

    Kostplaner-veiledning når det trengs

    Man trenger i utgangspunktet ikke spesialkompetanse på mat for å vite hva en ungdom med spiseforstyrrelse trenger.

    Men når du er rammet av en spiseforstyrrelse kan du ikke stole på egne vurderinger av hva du trenger av mat. Dette fordi fornuften din er forstyrret av spiseforstyrrede tanker.

    De fleste foreldre kan nok om hva ungdom trenger å spise. Du kan derfor stole på dem. Dersom du eller dere er i tvil om noe, så får dere hjelp av behandleren din eller en klinisk ernæringsfysiolog.

    Illustrasjon: figur med en skriveblokk. Illustrerer kostplaner

    Mange foreldre og ungdommer finner også god støtte i kostplaner som er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog. En kostplan kan fungere som en veileder i hvor mye og hva slags mat som trengs, og den kan gi trygghet og forutsigbarhet.  

    Motvirk å bli for opphengt måling og veiing

    Det er viktig å ikke følge kostplaner helt slavisk. Det kan forsterke kontrollbehovet som du sannsynligvis allerede har for mye av, og igjen gjøre det vanskeligere for deg å bli kvitt spiseforstyrrelsen helt.

    Illustrasjon: En person som bærer en stor kalkulator på ryggen. Illustrerer at det å ha for stort fokus på måling og veing kan gjøre det tyngre ved å forsterker spiseforstyrrelsen v

     

     

    Så forsøk å unngå å bli for opphengt i å måle og veie nøyaktig. Sørg heller for variasjon av matsorter i kosten din fra starten av. Det er den tryggeste veien tilbake til normalitet for de aller fleste.


    Synes du det vi har beskrevet høres altfor mye ut for deg, og mye mer enn vennene dine spiser? 


    Du må ikke glemme at vennene dine som ikke har en spiseforstyrrelse ofte spiser mat som du ikke har oversikt over. For eksempel er det helt vanlig at ungdom mellom måltider spiser snacks, brus, godteri og andre ting som du kanskje har kuttet ut. Derfor må det sikres at du får i deg minst tilsvarende mengder frem til du klarer å spise normalt av deg selv.

     

    Lydfil

    Nettsteder med informasjon om hvorfor nok mat er nødvendig for å bli kvitt spiseforstyrrelsen

     

    ung.no kan lese mer om hva som skjer med kroppen når du spiser for lite:

    Klikk her...

    Anbefalt vektutvikling ved undervekt – helsedirektoratet.no- retningslinjer: Klikk her...

     

     

    • Innholdet er utarbeidet i samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Sofie Flottorp Paus ved spiseforstyrrelsespoliklinikken, Bupa Vestfold
    • Thomassen, R. A. (2020) Ernæringsbehandling ved spiseforstyrrelser I Rø, Ø., Hage, T. W. & Torsteinsson, V. W. (red.) Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling .(s 172-175). Fagbokforlaget.