LES
Føler du at vi voksne er mest opptatt av spiseforstyrrelsen og at du må spise mer, og ikke er så opptatt av deg, som hvem du er og hvordan du har det?
Kanskje tenker du sånn som dette:
Dere snakker bare om mat, som om det er det eneste viktige. Hva med det som ligger under, det som spiseforstyrrelsen er et symptom på, må ikke det også jobbes med?
Det er forståelig og helt vanlig å tenke på den måten.
Det er heller ikke så rart om du til tider kan føle at det ikke er nok fokus på hvordan du har det, siden vi har så mye fokus på maten og kroppen din.
Først endring av maten, så det andre
Vi er mest opptatt av er å hjelpe deg til å komme deg ut av spiseforstyrrelsen så raskt som mulig, sånn at den ikke skal få ødelegge livet ditt.
Erfaring og forskning viser at man som en hovedregel først må sørge for at kropp og hode er tilstrekkelig ernært.
Dette for å få muligheten til å etter hvert jobbe godt med de andre temaene som kanskje også er strevsomme i livet ditt, som kanskje var der før spiseforstyrrelsen kom, og som spiseforstyrrelsen kanskje oppleves å hjelpe deg med.
Symptomer kan dempes og forsvinne ved bedret ernæring
Når kroppen får nok mat og vekta får vært lenge nok der den skal være, erfarer de fleste at en del symptomer og plager forsvinner, og at spiseforstyrrede tanker dempes.
Men hos en del kan det ta tid før spiseforstyrrede tanker og overopptattheten av kroppen og matens betydning, slipper helt. For noen kan dette henge igjen lenge etter at at mat og vekt har kommet med på plass, og må da jobbes videre med for at det skal slippe taket helt.
Symptomene må jobbes direkte med
Det er ikke alltid sånn at spiseforstyrrelsen er symptom på noe annet, og at det ligger noen andre alvorlige vansker under.
Og selv med underliggende plager som dårlig selvfølelse, sosial angst eller noe enda mer alvorlig, så er det likevel ikke slik at bare du får jobbet med det, så blir du automatisk kvitt spiseforstyrrelsen.
Spiseforstyrrelse er en egen psykisk lidelse i seg selv, med symptomer som må jobbes direkte med. Akkurat som at en angstlidelse eller tvangslidelse ikke trenger å være symptom på noe annet, og at veien ut av det handler om å jobbe med å mestre angsten og bryte med tvangen.
Sånn er det med spiseforstyrrelser også. Veien ut handler om å jobbe direkte med spiseforstyrrelsen, å møte og mestre det man er redd for, og bryte med det som opprettholder den.
Mat er ikke eneste fokus-men nødvendig fokus
Dette betyr likevel ikke at mat er eneste fokus i behandlingen hele tiden. Det kan også være viktig å snakke om og jobbe med andre forhold som kan virke inn på spiseforstyrrelsen og hvordan du har det.
I enkelte tilfeller der det er andre alvorlige psykiske problemer involvert, i tillegg til spiseforstyrrelsen, eller der en ungdom står midt i noen alvorlige belastninger i livet, så er det nødvendig å jobbe også med dette samtidig som man jobber direkte med spiseforstyrrelsen. Dette er vurderinger som gjøres i felleskap med behandlingsteamet.
Endring av matinntaket er ikke alltid nok for å bli helt frisk av en spiseforstyrrelse. Det kan være at det er nødvendig å også jobbe med andre forhold. Men man kan ikke bli frisk av en spiseforstyrrelse uten å endre måten man spiser på og hva man spiser. Det gjelder alle typer spiseforstyrrelser.
Klikk deg inn på neste tema for å få tips til hvordan du kan hjelpe deg selv.