Hvordan kan du hjelpe deg selv?
Ella
    LES

    Både det å leve med en spiseforstyrrelse og det å gå i behandling, kan være skikkelig slitsomt og kjipt. Kanskje er du redd for at det skal bli sånn for alltid?

    Foto: Jente med hender foran ansiktet og mange pekefingre rettet mot seg fra omverdnen- illustrerer det å føle at andre forteller deg hva du skal gjøre, føle seg bestemt over og styrt av andre

    Kanskje føles det ut som om du ikke får styre noe selv, og at det er alle andre som bestemmer over deg akkurat nå?

    Kanskje er det til og med sånn at det eneste som gjør at du føler at du kan bestemme noe i livet ditt, er gjennom å holde på spiseforstyrrelsen?


    Du kan få et helt normalt liv igjen. Du har de ressursene i deg som du trenger for å komme ut av det. Dette varer ikke evig.

    Her skal du få noen tips til hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv på veien. 

    Du trenger noen hjelpetanker

    Det er ikke din skyld!

    Du har ikke selv valgt å få en spiseforstyrrelse. Dette gjelder uansett hvordan dette startet. Årsakene til spiseforstyrrelser er sammensatt, også hos deg.


    Det behøver ikke bli som før, selv om spiseforstyrrelsen forsvinner

    Var det noe som var strevsomt i livet ditt før spiseforstyrrelsen kom, og er du redd det skal bli sånn igjen hvis spiseforstyrrelsen blir borte? Det trenger ikke bli slik. 

    Du endrer deg, du blir eldre og mye kan endres og jobbes med gjennom å snakke med behandleren din eller foreldrene dine om det du er redd for.



    Du ER ikke spiseforstyrrelsen.

    Lag et skille mellom deg og spiseforstyrrelsen. 

    Spiseforstyrrelsen er ikke hele deg og hele din identitet. Du påvirkes av en spiseforstyrrelse. Den styrer ikke hele deg. Du er ikke spiseforstyrra – du har en spiseforstyrrelse. 

    Foto: Jente med hender foran ansiktet og noen andre hender som forsøker å gripe hodet hennes- illustrere det å ha en spiseforstyrrelse som "herjer" med tankene

    Har du hørt sangen "Styggen på ryggen" av onkel P? Den handler om å ha en på skulderen som snakker deg ned, forvirrer deg og gjør deg usikker på hva du skal tro. Litt sånn kan du tenke om spiseforstyrrelsen din.

    Ta sjansen – stol på foreldrene dine

    Kanskje tenker du at foreldrene dine ikke har peiling på hva du trenger av mat? Kanskje sier spiseforstyrrelsestankene dine at de bare er interessert i å feite deg opp?

    Illustrasjon: En som leier en annen og viser vei- illustrere betydningen av å ha voksne som hjelper og viser vei

    Foreldrene dine elsker deg og vil ditt beste. De fleste har som regel god nok peiling på hva barna deres trenger å spise. Så det er trygt å la de vurdere hva du trenger av mat.

    Lytt til innspillene fra behandlerene dine, de har god greie på spiseforstyrrelser og veien ut av det.

    Ta sjansen på å tørre å følge veiledningen du får.



    Forsøk å kjempe mot spiseforstyrrelsens makt over deg

     Forsøk å ikke la spiseforstyrrede tanker styre deg helt. Forsøk å kjempe imot selv om det kan være veldig vanskelig å skille mellom hva som er spiseforstyrrede tanker, og hva som er dine friske fornuftige tanker.

    Illustrasjon: ballonger med spørsmålstegn i- illustrere det å forsøke å lytte til de kloke, sunne tankene og ikke de spiseforstyrrede

    Noen ganger er spiseforstyrrelsen så sterk at det er helt umulig å få tak i de friske tankene dine.

    Forsøk likevel så godt du kan å lete etter de friske, kloke tankene dine og lytt til de. 

    Reduser det som forsterker fokus på utseende, kropp og vekt.

    Forsøk å motvirke handlinger som forsterker fokuset ditt på kroppen din, vekten din og utseende. Sånn som å kroppssjekke og veie deg ofte.

    Illustrasjon: bilde av en som speiler seg og ser annerledes ut i speilet- illustrerer kroppsjekking og forvrengning av kroppsoppfatning

    Hver gang du kroppsjekker, så "peprer "du deg selv stadig med masse feilinformasjon om kroppsvekt som naturlig svinger hos alle. ​​​​​​Vei deg kun én gang i uka, det gir riktigst informasjon om vektutviklingen din.

    Prøv også å begrens tiden du bruker på sosiale medier som handler om kropp, vekt, utseende, trening og sunnhet.

    Foto: Kvinne med logoer fra ulike sosiale medier- illustrerer påvirkningen fra sosiale medier

    Dette gjør bare at du får enda dårligere tanker og følelser om deg selv og egen kropp, og styrker spiseforstyrrede tanker.

    Lag deg pauser fra spiseforstyrrelsen. 

     Tankene kverner i ett: Om hva du skal spise, ikke tør spise, ikke bør spise, om du har lagt på deg.
    ​​​​​​Uro og engstelse, skam og dårlig samvittighet plager.

    Du tenker kanskje det er umulig å påvirke tankene og følelsene dine, eller at du ikke fortjener å ha det bedre? 

    Alle trenger å finne måter å skaffe seg små pauser, og å få litt avstand fra vonde tanker og følelser innimellom. Det er mulig å påvirke tanker og følelser noe, og å lære seg måter å få små pauser på i hverdagen.

    Men så tenker du kanskje:

    Ja, men det eneste som hjelper når jeg har det dårlig er å la være å spise. Når jeg klarer det så føler jeg at selvtilliten og styrken min øker.

    Foto: ungdom som slapper av på en benk ute i naturen- illustrere betydningen av å ta pauser, slappe av

    Å følge slike tanker er nettopp sånt som får spiseforstyrrelsen til å trives. Da vil den fortsette å lure deg til å tro at dette er den eneste eller viktigste mestringsstrategien du har. 


    Du trenger å finne andre måter å roe ned stress på, og andre må takle følelser på, enn å bruke mat og kropp. Måter som ikke samtidig gir deg negative konsekvenser, sånn som spiseforstyrrelsen gjør.

    Del med noen - film
    Lydfil

     

     

    Noe av det viktigste du kan gjøre for å hjelpe deg selv, er å dele hvordan du har det med noen. Det å stenge vonde følelser, opplevelser og plagsomme tanker inni deg selv gjør det bare verre.

    Foto: to venninner som sitter tett sammen med armene rundt hverandre og støtter hverandre

    Snakk med noen du har tillit til om hva du føler. For det å sette ord på følelsene dine og dele dem med noen kan både hjelpe deg her og nå, men også hjelpe deg til å få det bedre på sikt.


    Delt smerte gir mindre smerte.

    Klikk deg inn på VERKTØY og MER for videoer, øvelser, oppgaver, og flere tips om hvordan du kan hjelpe deg selv.

    Lydfil

    Hvordan hjelpe deg selv?

    Her finner du ulike verktøy som du kan bruke for å forsøke å hjelpe deg selv med det du står i. Noen av verktøyene retter seg direkte mot det å håndtere dine vansker med mat, vekt og kropp, mens andre er mer generelle for håndtering av følelser, stress og vonde tanker.

    Tenk på det som en meny der du kan plukke og teste ut forskjellige ting, og finne ut hva som kan være til nytte for deg.

    Mindfullnes - øvelser for å finne ro og avslapning (video og lydfiler)
    Illustrasjon: en figur som ligger avslappet

    Under her er forskjellige øvelser du kan bruke for å finne ro og avslapning når du trenger det. Det kan for eksempel være nyttig når du er veldig stresset, urolig, engstelig, eller når bekymringer er sterke. Eller om du trenger å finne ro for å sovne på kvelden.

    Med alle slike øvelser er det lurt å øve på når du ikke trenger dem, sånn at du kan klare å bruke det på en måte som hjelper når du faktisk trenger det. Legg for eksempel inn et par minutter hver dag hvor du øver på noe av dette.

    Illustrasjon: en figur som gjør yoga eller mediterer

    Når du øver er det lurt å gjøre øvelsene sittende eller liggende. Sitt eller ligg så komfortabelt som mulig, og sørg for å ikke ha så mye forstyrrelser rundt deg.

    Pusten og følelser - Film

    En mindfullnessvideo for barn og unge hentet fra en kanal på YouTube som heter «Livetogsånn»:

    Pusten og følelser- du er god nok

    Pust med naturen (s-pust) - Film

    Hentet fra «Livetogsånn» på YouTube:

    Pust med naturen(s-pust)

    Puste i dyrestillinger - Film

    Hentet fra «Livetogsånn» på YouTube:

    Puste i dyrestillinger

    Steinmeditasjon - Lytt
    Lydfil
    Pust deg selv roligere - Lytt
    Lydfil
    Fremover for sinnsro - Lytt
    Lydfil
    Avspenningsøvelse - Lytt

     

    Lydfil

     

    Takle følelser del 1: Hvordan forstå dem(tekst)
    Illustrasjon: mange egg med ulike ansiktsuttrykk- illustrerer at vi har mange ulike følelser

    Det å takle følelser kan være krevende for oss alle. Følelser kan gjøre vondt. Når livet er vanskelig og følelser er vonde, vil vi alle forsøke å takle dette så godt vi kan og lete etter løsninger som gjør det lettere å være oss.


    For å kunne takle følelsene våre på gode måter, er det hjelpsomt å forstå følelsene våre og hvorfor vi har dem: 

    Hvorfor har vi følelser?

    Følelser- en del av det å være menneske  

    Vi er alle født med er stort spekter av følelser. Babyer viser følelser med en gang de kommer til verden, og vi har de samme følelsene på tvers av kulturer og miljøer.

    foto: baby som gråter- illustrerer at evnen til å føle de ulike følelser er medfødt

    Vi har mange ulike følelser, slik som sinne, glede, tristhet, redsel, glede, skyld, skam og avsky. Dette kaller vi ofte grunnfølelser. Men vi bruker ofte også andre navn på følelsene våres. Slik som for eksempel kjærlighet, frustrasjon, sjenerthet, misunnelse, kjedsomhet, flauhet, depresjon, irritabilitet, optimisme, håpløshet, sympati, hat og så videre. Dette er varianter av grunnfølelsene våre.


    Dette betyr at alle følelser vi har er normale, også de vonde, og de er en del av det å være menneske.

    Hva trenger vi følelsene våre til?

    Følelser er viktig kommunikasjon til oss selv.

    Illustrasjon: Hode med mange spørsmålstegn- illustrerer betydningen av å stille seg spørsmål om hva man føler her og nå og hvorfor

    Hvordan har jeg det nå? Hvorfor reagerte jeg sånn? Er det noe jeg bør ta hensyn til?


    Følelser er kommunikasjon til andre. 

    Illustrasjon: to hoder vendt mot hverandre med spørsmålstegn- illustrerer betydningen av å vise hva vi føler så andre kan forstå oss

    Sånn at andre kan forstå oss og vite hvordan de skal møte oss.


    Følelser er noe vi trenger for å reagere/handle . 

    Illustrasjon: en varsel lampe- illustrerer at følelser kan fungere som viktige varsler for oss, varsle oss om fare

    Som for eksempel å klare si ifra hvis noen krenker oss, hoppe unna om en bil holder på å kjøre på oss eller gråte for å sørge over å ha mister noen vi er glade i.

     


    Følelser er rett og slett viktige for at vi skal overleve som art. Det er alarmsystemet vår.  Det vil si at vi trenger alle følelsene våre, også de vonde, for å klare å beskytte og ta vare på oss selv. Og vi trenger følelsene våre for at vi skal klare å fungere blant andre, i flokken vår, ved å kommunisere tydelig til andre og uttrykke våre behov.

    Følelser kan være vanskelige, vonde, uutholdelige og forvirrende, på måter som gjør at vi vil ha dem vekk. Men følelser er ikke farlige selv om de er vonde. 


    Følelser endrer seg stadig. 

    Selv om du ikke gjør noe som helst for å endre på en sterk følelse, så vil den på et eller annet tidspunkt endre seg og bli mindre intens. 

    Foto: bølger

    Følelser kommer og går, og øker og minsker i styrke, som bølger på havet eller skyer på himmelen.


    Følelser er der alltid av en grunn, alltid en årsak

    Det er alltid noe som setter i gang en følelse, noe som utløser at vi føler som vi føler. 

    Illustrasjon: Person som skyver på et spørsmålstegn- illustrere at det alltid er en årsak bak det vi føler, noe som setter følelsene våre i bevegelse

    Følelser har alltid en årsak. Det er alltid en forklaring på at følelser oppstår, selv om vi ikke alltid klarer å finne ut hva som satte det i gang.

    Det du føler akkurat her og nå kan henge sammen med flere forhold: 

    Det kan for eksempel handle om noe du har opplevd i forkant, eller det kan henge sammen med noe du tenkte på, eller noe du så eller luktet som minnet deg om noe

    Styrken på følelser kan påvirkes av mange ulike ting. Intensiteten kan påvirkes av kroppslige forhold. Hvis man for eksempel er trøtt og har sovet for lite, så blir man mer sårbar for å reagere sterkere på ting, for eksempel ved å lettere bli irritabel. Følelser kan også påvirkes av matinntaket, som ved å få i seg for lite mat og være sulten, og følelser påvirkes av stress og slitenhet.

    En følelsesreaksjon er aldri feil og du føler ikke feil. Du føler det du føler. Det er alltid en grunn til det du føler.


    Følelser består av flere deler som påvirker hverandre

     

    Når vi reagerer følelsesmessig påvirkes både kroppen vår, opplevelsene våre, handlingene og tankene våre. 


    En følelsesreaksjon består av:

    En fysiologisk reaksjon inni oss. Alle følelser fører til forandringer i kroppen vår. For eksempel ved at pulsen øker, vi blir varme, kalde, får hjertebank, pulsen senkes og så videre.

    - En kroppslig reaksjon på utsiden. En følelsesreaksjon inni oss påvirker kroppsspråket vårt, ansiktsuttrykk, toneleie på stemmen vår og så videre. Slik som å bli rød i fjeset når vi er sinte, og knipe øynene sammen, stramme munnen, spenne muskulaturen eller knytte hender.

    En handlingstrang. Følelser gir en handlingstrang. Vi kjenner en trang til å gjøre bestemte handlinger, som å rope, skrike, trampe eller få lyst til å angripe. Eller en trang til å trekke oss unna, legge oss ned eller gråte når vi er triste.

    - Handlinger. Følelsene kan få oss til å gjøre ulike handlinger. For eksempel trekke oss unna når vi blir redde eller ved å kjefte når vi blir sinte. 

    - Tanker. Når vi reagerer følelsesmessig så påvirkes tankene våre. Hvis vi for eksempel er triste, så blir tankeinnholdet vårt preget av tristhet og vi tenker triste tanker. Når vi kjenner på frykt, har vi ofte tanker med innhold som handler om det vi er redd for eller det vi frykter at skal skje.

    Illustrasjon: Sirkel av piler- den ene går i den andre- illustrerer ulike deler i følelsesreaksjonene våre som påvirker hverandre gjensidig

    Når en følelse oppstår skjer det en kjedereaksjon mellom de ulike delene. De ulike delene påvirker hverandre begge veier. 


    Følelsene våre påvirkes av mange forhold. 

    Hva som skjer utenfor oss, hvordan vi fortolker det som skjer (tankene våre), hvordan vi selv handler, og av fysiologiske forhold i kroppen vår.


    Følelser påvirker tankene og opplevelsen vår

    Selv om det alltid er en grunn til at vi føler som vi gjør akkurat der og da, så kan vi likevel ikke alltid stole fullt og helt på følelsene våre. De kan noen ganger lure oss litt, særlig når følelser er sterke.

    Illustrasjon: Hjerne og hjerte som er forbundet med hverandre- illustrerer at tanker og følelser påvirker hverandre

    Når vi kjenner en sterk følelse så kjennes de overbevisende sanne ut. Hvis du for eksempel føler deg deprimert, så kjennes det ofte ut som alt er håpløst og at du ikke får til noe, og det kjennes helt sant ut for deg, selv om det ikke stemmer helt.

    Når du føler deg tjukk, er det for eksempel ikke det samme som at du er tjukk. Når du føler deg mislykket, er det ikke det samme som at det er det du er. Når du føler deg dum, er ikke det samme som at du er dum. 

    At du føler deg sånn er ikke det samme som at det er sånn.

    Følelser påvirkes av tankene våre

    Hvordan vi føler har ofte stor sammenheng med hvordan vi tolker og forstår noe. 

    Illustrasjon: tankeboble

    Hvis jeg for eksempel er i en samtale med noen, og jeg ser at den jeg snakker med ser mye bort, så finnes det flere tolkninger på dette: Hvis jeg tolker det som at hun synes det jeg sier er kjedelig, eller at jeg er en kjedelig person, så kan jeg reagere med å bli lei meg eller sint. Men jeg kan også tolke det som at hun er sliten eller lei seg. 

    Hvordan det står til inni kroppen vår, har rett og slett mye å si for hvor sensitive vi blir for å reagere følelsesmessig og hvor sterke følelsesreaksjonene vår blir.

    Det er det mulig å påvirke følelsesreaksjonene våres på flere måter: Gjennom å påvirke tankene våre, atferden vår, og fysiologien i kroppen vår.

    Hvordan vi tolker noe henger gjerne sammen med erfaringene vi har med oss. Hvis jeg for eksempel har opplevd å bli mobbet eller utestengt, eller på andre måter blitt behandlet dårlig, så kan det gjøre at jeg har med meg en frykt og en forventing om å bli møtt dårlig av andre. Dette kan gjøre at jeg lettere tolker andre som avvisende eller tenker at de ikke liker meg.

    Følelser påvirker handlingene våre  

    Følelsesreaksjonene våres påvirkes altså av hva vi tenker – og hva vi tenker kan påvirkes av hva vi føler. Det samme er det med handlingene våre. Følelser påvirker handlingene våre, men handlingene kan også forsterke eller dempe følelsene våre.Hvis jeg for eksempel er trist og kjenner en handlingstrang til å legge meg i senga og ikke snakke med noen, ikke gå på jobb eller skole og trekke meg tilbake fra venner – så kan dette igjen forsterke tristheten min. Det kan skyldes at jeg blir liggende der lenge aleine og kverner rundt med mine egne negative tanker, og heller ikke opplever eller gjør noe som kan endre sinnsstemningen min. 

    Handlinger påvirker følelsene våre

    Motsatt kan også handlinger dempe intensitet på vonde følelser. Hvis jeg føler meg veldig urolig og engstelig, så kan det for eksempel hende at det å høre på beroligende musikk, ta meg et varmt bad, eller gå meg en tur, kan dempe disse følelsene litt.

    Følelser påvirkes av fysiologien i kroppen vår.

    Hvordan det står til med kroppen vår påvirker også følelsesreaksjonene våre, særlig styrken på reaksjonene våre. 

    kropper

    Hvis kroppen er syk og har feber, så kan det for eksempel gjøre at vi ikke reagerer like sterkt på noe som hvis vi var friske, eller motsatt. Hvis vi har store smerter så kan det for eksempel gjøre oss mer irritable. Hvis vi er sultne, blir følelsesreaksjoner ofte sterkere. Hvis vi spiser veldig sjeldent og uregelmessig, kan det gjøre at følelsene våre svinger mer. Hvis kroppen er i konstant sult sånn som ved undervekt, kan det dempe følelser og gjøre oss mer deprimerte eller mer engstelige. 

    Hvordan det står til inni kroppen vår, har rett og slett mye å si for hvor sensitive vi blir for å reagere følelsesmessig og hvor sterke følelsesreaksjonene vår blir.


    Det er det mulig å påvirke følelsesreaksjonene våres på flere måter: Gjennom å påvirke tankene våre, atferden vår, og fysiologien i kroppen vår.



    Om følelser- tegnefilmer

    Her er noen tegnefilmer laget for barn og unge om følelser.

    De kan være til hjelp for å forstå mer av følelser.

    Alfred & Skyggen - en liten film om følelser (oppdatert versjon)

     


    Alfred & Skyggen - en liten film om selvkritikk


    Alfred & Skyggen - en liten film om ensomhet


     

    Takle følelser del 2. (tekst og øvelser)

    Måten vi handler på følelsene våre har mye å si for oss selv og andre rundt oss. Vi vil alle forsøke å håndtere vonde følelser våre på best mulig måte. For noen kan det å bruke mat og kropp utvikle seg til en måte å forsøke å håndtere følelser, bedre selvbildet eller takle andre vansker i livet på. 

    Kan spiseforstyrrelser  for noen bli en mestringsmåte?

    Illustrasjon: en animert avocado som trener vekter

    Både det å la være å spise, spise veldig lite og prøve å holde vekta for lav, eller overspise og kaste opp, kan opplevelses å kortvarig hjelpe med vonde følelser. Det kan kjennes ut som en god løsning der og da, og kan utvikle seg til en mestringsmåte som gir en opplevelse av trygghet og kontroll.


    Problemet er at den måten å takle følelser og livets utfordringer på samtidig gir deg mange negative konsekvenser etter hvert. I tillegg til de negative påvirkningene på kroppen, psyken og ditt sosiale liv, vil det gjøre deg dårligere til å takle følelser på bedre og mer effektive måter, og kan hindre deg i å bli forstått og møtt på måter du trenger.


    På den måten blir spiseforstyrrelsen en falsk mestring, som heller gir mindre mestring av livet ditt.

    Hvis det å ikke spise nok, begrense vekten eller å overspise, har blitt en måte å takle følelser og forsøke å føle deg ok på, så er det heldigvis mulig å lære seg andre og bedre måter.

    Dette kan imidlertid ta tid, og krever både at det jobbes med i behandling og øve på egenhånd. 

    Hva vil det egentlig si å takle følelsene sine på gode måter?

    Foto: Bilde av baller med ulike ansiktsuttrykk på
    1. Det er viktig å kunne kjenne igjen følelsene våre og forstå hva de vil oss, slik at vi kan forstå hvordan vi trenger å møte følelsen.

    2. Vi trenger også å kunne handle på følelsen når det er nødvendig.

    3. Vi trenger å kunne sette ord på følelsene våres og kunne uttrykke hva vi føler så andre kan forstå oss. Som igjen øker sjansen for at de kan møte oss på måter vi trenger.

    4. Noen ganger trenger vi også å kunne regulere følelsene våre. Det vil si å kunne «skru på styrken» til følelsen. Dette gjelder særlig hvis følelsene er veldig intense og kjennes uutholdelige, og vi kjenner en sterk trang til å gjøre noe som ikke er så bra for oss i situasjonen vi er i. Da trenger vi å ha noen måter å hjelpe oss selv med å få trykket litt ned, eller til å tåle å ha det slik. 

    Måter du kan øve opp evnen til å håndtere følelsene dine :

    Øv på å dele følelser og hvordan du har det med noen 

     

    Den beste måten å håndtere vonde og intense følelser på, er ved å dele dem med noen.

    Snakk om hvordan du har det til noen du stoler på.

    Illustrasjon: to personer med armene rundt hverandre som smiler og vinker

    Vis følelsene dine som de er.

    Sett ord på hva du kjenner eller føler.

    Det å vise hvordan du har det, og sette ord på hva du kjenner sammen med noen, er ofte til hjelp og gjør ofte at det vonde blir litt lettere å håndtere. Det hjelper ofte å «lette litt på trykket» – da føler man seg som regel mindre alene med det vonde, og får kanskje trøst eller innspill som hjelper og som gjør at styrken i den vonde følelsen dempes litt.

    For mange er det vanskelig å dele følelser og sette ord på hvordan man har det. Det kan være vanskelig av mange ulike grunner: At man ikke er vant til det hjemmefra, er redd for å føle seg avvist hvis man viser hvordan man har det, er redd for hva andre skal tenke om en, eller redd for å framstå som sårbar. Mange kan være redde for å miste kontrollen om man slipper følelsene til. For noen kan det også handle om at man ikke opplever å ha noen i livet sitt som man kan snakke med, eller som tåler å ta i mot det man kommer med på gode måter.

    Hvis det er sånn for deg – at det ikke er lett for deg å uttrykke følelsene dine – så vit at dette er det mulig å øve på. 

    Ta sjansen! Kanskje reagerer de rundt deg annerledes enn du tror? Finn en du har tillit til, og øv på å vise litt mer av følelsene dine.

    Foto: En jente som sitter på senga og ser trist ut og  ser ut til å få trøst av en voksen

    Det å sette ord på hva du føler kan i seg selv dempe følelsene litt, så om du ikke har noen å snakke med tilgjengelig, så skriv det ned. Få det ned på papiret. Det kan også hjelpe deg til å takle det du står i akkurat her og nå.

    Det å sette ord på hva du føler og tørre å uttrykke følelsene dine, er en viktig brikke i det å ha det bra med seg selv og andre. Dette er en evne som kan utvikles og bli bedre med tid og alder. 


    Øv på å si ifra når du trenger det

    Når noen gjør noe mot oss som kjennes feil, vondt eller krenkende, eller vi har et behov som er viktig for oss, så er det viktig å kunne gjøre noe med det. En viktig del av det å håndtere følelsene våre på gode måter, er ved å kunne uttrykke våre behov. 

    Illustrasjon: to hoder vendt mot hverandre med mange spørsmålstegn mellom seg

    Dette er vanskelig for mange av oss, men desto viktigere å øve på. Hvis vi er lei oss eller sinte fordi noen oppfører seg ufint mot oss, så kan det være hjelpsomt å si fra om det.

    Men dette kan også gjelde hvis det er vi selv som har gjort noe mot andre, som bidrar til negative tanker og følelser om oss selv, og vonde følelser hos andre. Hvis vi er lei oss, bekymret eller har dårlig samvittighet fordi vi har gjort noe virkelig dårlig mot andre, så kan det å ta initiativ til å ordne opp og beklage, være en måte å få det bedre med oss selv på. 

    Men det kan også være omvendt. Hvis du har en tendens til å ofte tenke at du sier og gjør noe galt der du egentlig ikke har noen grunn til det, kan målet være å øve på å si mindre unnskyld.

    Øv på å bli mer oppmerksom på følelsene dine og tåle dem

     

    Å håndtere følelsene våre på gode måter handler også om å kunne tåle dem, sånn at vi ikke alltid må gjøre noe for å ta dem bort eller dempe dem.  

    Illustrasjon: en person i yogastilling hvor det står mange ord rundt som handler om å være til stede her og nå

    Under her er noen trinn du kan bruke for å bli mer bevisst følelsene dine og øve deg på å håndtere dem bedre. Dette  kan brukes når følelser er veldig intense for å hjelpe deg til å ikke bare handle på impulsen eller trangen du kjenner i første omgang. Det kan hjelpe deg til å stoppe opp og tenke deg om før du handler. 

    Som med alle øvelser: Øv først noen ganger når du har følelser som ikke er for sterke. Da er det lettere å bruke det når det oppstår følelser som er veldig sterke. 


    Første skritt: 

    Når du kjenner en følelse eller noe i kroppen...

      1. Stopp opp og observer følelsen din.​​

    Illustrasjon: En figur som holder et stoppskilt

    Stopp opp og" ta et skritt tilbake" og bare legg merke til hva du kjenner. Observer hvor i kroppen du merker noe. Opplev det du merker i kroppen så fullt og helt som du kan. 

       2. Spør deg selv om hva følelsen kan komme av:

    Hva er det jeg kjenner nå? Hvor i kroppen kjenner jeg det mest? Hvilken følelse ligner det mest på? Hva kan det jeg kjenner henge sammen med? Er det noe som har skjedd før dette som kan forklare det, eller noe jeg tenker på som kan forklare reaksjonen min nå? Finnes det andre fortolkninger på situasjonene enn den jeg har?


      3. Observer hva du får trang til å gjøre

    bobler

    Bare legg merke til hva du kjenner. Legg merke til om du kjenner en trang til å gjøre noe, og hva det er.

    Hva kjenner jeg trang eller lyst til å gjøre nå? Hvis jeg gjør det jeg kjenner at jeg har mest lyst til nå – er det sannsynlig at det vil hjelpe meg med det jeg føler, eller er det sannsynlig at det vil forsterke det jeg føler. Kan det gjøre det verre for meg på lengre sikt hvis jeg gjør dette nå? 

    Hvis det å handle på følelsen her og nå kan gjøre situasjonen verre her og nå eller etterpå, vent litt, la det gå litt tid uten å handle på trangen. 

      4. Aksepter følelsen din- den er der av en grunn

    Forsøk å akseptere følelsen din. Ikke prøv å bli kvitt den eller å dytte den bort. Ikke prøv å holde fast i den. Bare aksepter at akkurat nå har jeg denne følelsen og den er der av en grunn.                                

      5. Skap et skille mellom deg og følelsen

    Foto: en person som står på en fjelltopp og skuer utover

    Du kan forsøke å skape et skille mellom deg og følelsen din. Forsøk å se den litt utenfra, eller på avstand. Du kan for eksempel forestille deg at du står på en høyde og ser bort på følelsen litt unna deg.  

     

     

     

     


    Eller forestill deg at du sitter og ser på havet og at bølgene er følelsene dine. Opplev følelsen som en bølge som kommer og går. La bare følelsen bølge rolig fram og tilbake uten å forsøke å påvirke den.

    Foto: Bølger i havet

    og husk:

     

    Du er ikke følelsen din. 

    Selv om du kjenner på en følelse så er ikke det hele deg. 

     

    Du MÅ ikke gjøre det følelsen forteller deg at du skal gjøre.

    Følelser kommer og går og øker og minker i styrke. Selv om du ikke gjør noe som helst med for å endre på følelsen, så vil den på et eller annet tidspunkt endre seg og bli mindre intens. 

    Dette handler ikke om at du skal øve på å tåle følelser som oppstår hvis du blir krenket eller skadet av andre, sånn som ved vold, overgrep eller mobbing. Slike opplevelser er ikke noe som skal tåles, men må håndteres gjennom å finne måter å få beskyttet deg på.

    Møte følelser: Øvelser og hjelpetanker – Lytt

     Her er en liten lydfil med noen hjelpetanker du kan bruke i møte med følelser:

    Lydfil

     

     

    Møte følelser oppmerksomt (mindfult):

    Lydfil
    Lag ditt eget «førstehjelpsskrin» (tekst med tips og arbeidsark)

    Når vi har det ekstra vanskelig, så er vi ofte så fulle av følelser og at det kan være vanskelig å huske på hva som kan være lurt og hjelpsomt. Da kan det være godt å ha noen «redskaper» lett tilgjengelige som du kan ty til for hjelpe deg selv.

    Foto: Bilde av et førstehjelpsskrin

    Det kan hjelpe å ha tips til deg selv nedskrevet, som du kan se på og hente ideer fra. Du kan for eksempel lage deg et skrin, eller noe lignende, hvor du har lapper med tips til deg selv. Eller med ting du kan holde på med for å roe deg, trøste deg, oppmuntre deg, eller til å avlede deg selv med. Du kan jo tenke på det som et førstehjelpskrin, eller en verktøykasse, som du tar i bruk når du trenger det. 


    Målet med den type aktiviteter er ikke at det løser de vonde følelsene eller det som er årsaken til dem, men at de kan hjelpe deg med holde følelsene ut, takle dem her og nå, og unngå å gjøre noe som gjør vondt verre. 

    Tips til hva som kan være i et førstehjelpskrin: (arbeidsark)

    Her er noen arbeidsark med forslag. Husk at dette bare er noen forslag, og at du må finne aktiviteter og hjelpetanker som funker akkurat for deg.

     Klikk deg inn på lenken under for å få arbeidsarkene i PDF, sånn at du kan laste dem ned eller skrive dem ut.

     

    førstehjelpskrin 1

     

    førstehjelpskrin 2

     

     

     

     

    Styrk deg mot spiseforstyrrelsens makt(tekst med motargumenter mot spiseforstyrrelsen og arbeidsark)
    Foto: Ei jente som har mange piler fra flere retninger rettet mot seg og et par hender som forsøker å gripe om hodet- skal illustrere det å være fanget og påvirket av en spiseforstyrrelse

    Når spiseforstyrrelsen er sterk og herjer hardt med deg, kan det være vanskelig å finne motargumenter og få tak i de «friske» og «sunne» tankene dine.

    Her er noen tips til hvordan du kan forsøke å hjelpe deg selv til å styrke deg mot spiseforstyrrelsens kraft, for eksempel før, under eller etter måltider. 


    Tips til hvordan styrke deg mot spiseforstyrrelsens kraft

     

    Illustrasjon: en jente som viser styrke
    • Tenk «ett skritt av gangen». Tenk «ett måltid av gangen». Forsøk å være i akkurat dette øyeblikket. Si til deg selv at du kun skal fullføre dette måltidet akkurat nå.
    • Si til deg selv: «Alle trenger mat, også jeg».                                     
    • «Alle fortjener mat, også jeg».
    • Hold fokus på oppgaven: Å få spist opp. 
    • Hold blikket på bordet, maten og ting rundt deg – ikke på kroppen din.
    • Hvis du sitter sammen med noen, så forsøk å ikke sammenligne deg med dem. Husk at alle er forskjellige og har forskjellige liv og forskjellige behov. Hold fokus på deg selv og din egen mat.
    • Hold et jevnt tempo. Forsøk å unngå for lange pauser mellom hver gang du tar en bit eller en slurk – det bare forlenger ubehaget/angsten.
    • Når det blir vanskelig og stopper opp: Forsøk å puste rolig noen ganger og start på igjen.
    • Minn deg selv på at det er spiseforstyrrelsen som herjer med tankene dine akkurat nå, ikke den fornuftige delen av deg selv.
    • Lytt til de som støtter deg i måltidet og følg deres instruksjoner til deg – de er der for å hjelpe deg.                                                

    Arbeidsark med flere hjelpetanker. 

    Du kan også klikke på lenken under for å laste det ned og skrive det ut.

    hjelpetanker mot sf
    førstehjelpskrin 3
    Lag din egen "styrkemedisin" mot spiseforstyrrelsen

     

    figur med skriveblokk

    Skriv ned alt du kan komme på av setninger og ord som du kan si til deg selv, og som kan styrke din kraft mot spiseforstyrrelsens kraft. Du kan hente inspirasjon fra hjelpetankene og rådene over her, og du kan lage nye som er helt dine egne. Ha de tilgjengelig når du trenger dem, sånn at du kan lese på dem og «peppe deg opp» når du går inn i måltider. Ha de med deg i måltider, og i den krevende tiden etter at du har spist.

    Du kan ha setningene på et ark, på mobilen din, eller lage små «flashcards» – det vil si små lapper som inneholder bilder og/eller oppmuntrende ord, som minner deg på hvorfor du trenger maten, minner deg på styrkene din eller motargumenter til spiseforstyrrelsen.


    Det kan være bilder/symboler som styrker deg og minner deg på hvorfor det er verdt å kjempe mot spiseforstyrrelsen. For eksempel bilder av ønsker/drømmer/mål du har. For eksempel bilde av et reisemål, en studie eller et yrke du ønsker deg, din egen leilighet i framtiden, kjæresten din, venner. Hva som helst som minner deg på hva du ønsker i livet som spiseforstyrrelsen kan ødelegge for deg. Det kan være symboler/bilder som minner deg på hvem du er, hvilke styrker du har og verdier som er viktige for deg.

     Lag lydopptak. Du kan også lese inn hjelpetanker, oppmuntrende, trøstende og styrkende ord til deg selv, og motargumenter mot spiseforstyrrelsens stemme på mobilen.

     Se på lappene eller mobilen din før, under og etter måltider som hjelp.

     Arbeidsark med motargumenter mot spiseforstyrrelsen du kan bruke:

    motargumenter 1

    Pdf til nedlasting med motargumenter

    Skap små pauser i hverdagen (tekst med tips og arbeidsark)

     

    Foto: en blomst med et hjerte

     Gjør ting som gjør deg godt

    Forsøk å finne fram til hva som gjør deg godt. Aktiviteter som gir deg noe, engasjerer deg eller får deg til å tenke på andre ting enn mat, vekt, kropp og andre bekymringer og tanker og følelser som er vonde. Selvom det kun er for få minutter av gangen. Lag deg en liste over aktiviteter som gjør deg godt, ting du liker å holde på med, ting som gjør deg engasjert for noen minutter, ting som avleder deg litt, måter å slappe av på. Gjør en eller to aktiviteter fra listen din hver dag.

    Arbeidsark med noen tips. 

    Se om noen av tipsene kan passe for deg, og fyll på med andre ting som funker for akkurat deg.

    ta vare på 1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Jobb med din egen motivasjon (arbeidsark med fordeler og ulempe ark, brev til spiseforstyrrelsen)

    Det å mobilisere motivasjon nok til å få til endring av atferd hos oss selv, er ofte vanskelig for oss. Det gjelder ved mange slags type handlinger, ikke bare når det er snakk om å endre på spiseforstyrrelser. 

    Foto: Føttene til en ungdom som står ved et veiskille

    Dette gjelder når vi ønsker å komme i form ved å trene mer, eller forbedre karakterene våre ved å jobbe mer med skole, slutte å røyke eller for å rote mindre og få mer orden. Det kan særlig være vanskelig når det handler om atferd vi er redd for, sånn som å motivere seg til å gå opp i høyden hvis man har høyedeskrekk, eller kjøre buss hvis man er redd for det.

    Selv når det handler om atferd vi vet ikke er bra for oss, eller vi vet at det kan lønne seg for oss å endre på noe, så kan det være vanskelig å motivere seg til å faktisk gjøre det. Dette handler blant annet om at det vi gjør gir oss noe positivt, selv om det på samme tid også har negative konsekvenser. Det handler også om at når vi forsøker å endre på noe, så innebærer det ubehagelige følelser eller opplevelsen av at vi mister noe.

    Derfor er ofte ikke bare å bestemme seg, ta seg sammen og slutte med med det man gjør.

    Motivasjon kan være ekstra komplisert når det handler om å endre en spiseforstyrrelse. Det henger sammen med mange forhold som vi særlig forteller om under kapittelet «Hvorfor?». Fordi det er så krevende å få til endringer av dette – særlig i starten når kroppen og psyken er veldig preget av spiseforstyrrelsen og sult – trenger man masse støtte og hjelp av omsorgspersoner og behandlere for å få til endringer. 

    Samtidig som du får støtte og hjelp til å spise bedre og bryte med spiseforstyrrede handlinger og tanker, så kan det være nyttig å forsøke å påvirke din egen motivasjon i samme retning.

    Øvelser for å jobbe med egen motivasjon:


    Bli klar over fordeler og ulemper på kort og lang sikt.

    Bruk øvelsene til å bli mer bevisst hvordan spiseforstyrrelsen virker på deg, og for å styrke din egen kraft til å jobbe mot spiseforstyrrelsen- mot et liv der det er DU og ikke maten, vekten og kroppens utseende, som har hovedstyringen over deg og livet ditt.

    Illustrasjon: en person som balanserer mellom ja og nei på en vippehuske

    Jobb med å bli mer klar over hva spiseforstyrrelsen gjør med deg og livet ditt. Det å bli mer bevisst dette, kan gi deg mer kraft og mot til å jobbe deg ut av spiseforstyrrelsen.

    Tenk grundig over hva som er fordeler og ulemper med å la spiseforstyrrelsen få bli værende i livet ditt framover:

    1. Hva gir spiseforstyrrelsen meg, og hva tar den fra meg?
    2. Hva er for tiden det positive – fordelene – med å ha spiseforstyrrelsen i livet mitt?
    3. Hva er ulempene med spiseforstyrrelsen her og nå, hva gjør den med meg og livet mitt for tiden som ikke er så bra? 
    4. Hva vil skje dersom spiseforstyrrelsen får mulighet til å være i livet mitt framover? Hva vil kunne være positivt med det? Hvilke negative konsekvenser vil det kunne få for meg om den fortsetter å være i livet mitt om 1 år, om 3 år, om 5 år?
    5. Hvilke fordeler kan det gi meg å starte med å ta opp kampen mot spiseforstyrrelsen nå?
    6. Hvilke negative konsekvenser vil jeg måtte regne med å måtte kjenne på i starten hvis jeg velger å ta opp kampen mot spiseforstyrrelsen?
    7. Hvilke fordeler og positive konsekvenser kan det ha for meg på lengre sikt, å jobbe med å få spiseforstyrrelsen ut av livet mitt?
    • tvil

    Her er noen arbeidsark du kan laste ned og bruke til å hjelpe deg selv med dette:

    fordeler og ulemper 1
    fordeler og ulemper 2
    fordeler og ulemper 3

    Fordeler og ulemper sf spiseMOT.pdf

    brev til spiseforstyrrelsen side 1
    brev til spiseforstyrrelsen side 2

     

    Brev til spiseforstyrrelsen.pdf

    Øvelse for å bli bevisst verdiene dine.

    Jobb med å bli mer klar over hva som er viktige verdier for deg, og hva du ønsker skal være de viktigste verdiene i livet ditt. Spør deg selv og skriv ned:

    1. Hva er viktige verdier for meg for tiden?
    2. Er det kroppens utseende, hvor tynn jeg er, hva jeg spiser, hvor mye jeg trener, det som betyr mest for meg for tiden?
    3. Er det disse verdiene jeg ønsker skal være viktigst i mitt liv framover?
    4. Hvilke andre verdier ønsker jeg at livet mitt skal handle om?
    5. Hvem ønsker jeg å være for meg selv?
    6. Hvem ønsker jeg å være for andre?
    7. Hva får meg til å føle meg bra, annet enn hvordan kroppen min ser ut og føles?
    8. Hva gjør meg engasjert?
    9. Hva annet betyr mye for meg? Det å være en god venn, engasjert i miljøvern eller dyrevern, det å bidra til omsorg for andre, engasjere meg politisk, det å skape/lage ting, være i naturen, musikkopplevelser, religiøse verdier, annet.
    hjertehjerne

    Det å bli mer bevisst hvilke verdier som betyr mye for deg og hva du ønsker skal få større plass i livet ditt, kan hjelpe deg til å fylle livet ditt med mer av det som gjør deg godt og utvikler deg som menneske. Og kan hjelpe deg til å motvirke spiseforstyrrelsens kraft på deg.


    Hvordan "rydde" i egen bruk av sosiale medier(tekst og videoer fra you-tube)

    Det er mye fokus på utseende, kropp, sunnhet, mat og trening generelt i vår kultur. Sosiale medier har blitt en viktig del av vår kultur, og de fleste av oss bruker dette. Det er ikke til å unngå at vi alle påvirkes av dette.

    Foto: Kvinne med mange ulike sosiale medielogoer rundt seg

    Det finnes mye bra informasjon, men også mye feilaktig, villedende og skadelig påvirkning på nettet. Noe av det som legges ut av videoer, for eksempel på Tiktok, legges jo også ut av mennesker som selv strever med et usunt forhold til kropp, mat og vekt, og som kan spre forstyrrede holdninger og feilaktig kunnskap om mat og kropp.

    For de fleste av oss er det ikke ønskelig eller mulig å beskytte oss totalt fra påvirkning på sosiale medier. Bruk av sosiale medier og bruk av nett, er en del av livet vårt som har kommet for å bli.

    Foto: Bilde av ulike sosiale medier

    Du som er ung er sikkert en god del på sosiale medier, og det oppleves som en viktig del av livet ditt både alene og sammen med venner. Når man er ung så kan det være ekstra vanskelig å skille mellom hva som er bra informasjon og holdninger, og hva som ikke er det. Man er også mer sårbar for uheldig påvirkning.


    Algoritmene på sosiale medier er jo også laget sånn at når vi søker på et tema, så dukker mer av lignende temaer opp i feeden vår. Så hvis man søker på hvordan kan få slankere mage, så vil det stadig dukke opp temaer og personer som omhandler slanking, trening og sunnhet. Slik blir man mer og mer «pepret» av dette fokuset, uten at vi kanskje tenker særlig over det. 

    Når man i tillegg til å være ung strever med en spiseforstyrrelse, blir man ekstra sårbar for å påvirkes på uheldige måter av det man leser, hører og ser på nettet, på måter som forsterker strevet med mat, vekt og kropp og hvem man er. I tillegg vil spiseforstyrrelsen påvirke deg på måter som gjør deg ekstra interessert i, og opptatt av, å søke opp temaer som handler om mat, vekt, kropp og trening. Jo mer tid du bruker på dette, jo mer påvirket blir du.

    Så for at spiseforstyrrelsen skal «løsne grepet» om deg, er det viktig at du gjør det du kan for å redusere uheldig påvirkning fra verden rundt deg – også fra nettet og sosiale medier.

    Tips til hvordan du kan beskytte deg bedre fra påvirkning fra sosiale medier

     

    1.Første steg er å øke bevisstheten din på hvor mye du bruker tid på steder med mye fokus på mat, vekt, kropp, trening, sunnhet og utseende.

    Ha et kritisk blikk på din bruk, og spør deg selv: Hva av dette er med på å øke din opptatthet av utseende, kropp og mat? Hva av dette kan du med fordel redusere å bruke tid på, for å dempe denne påvirkningen på deg selv?

    2.Er det noen av de du følger du kan blokkere/avfølge? Dette vil jo også føre til at algoritmen endrer seg, og du etter hvert vil se mindre av den type temaer i feeden din.

    3.Er du med i noen nettgrupper hvor fokuset er mye på kropp, utseende, vekt, selvskading eller selvmordstanker? Kan det være lurt av deg å melde deg ut av dette?

    Spør deg selv om dette er en deltagelse som er mest bra for deg, en viktig støtte, eller om det også har uheldige sider for deg, som styrker dine spiseforstyrrede tanker og handlinger?

    4.Hva med egen deltagelse: Poster du bilder av kroppen din, slanketips, treningstips eller lignende? 

    Hva gjør det med ditt fokus når du får likes og oppmerksomhet på det du legger ut? Hjelper det deg i retningen mot et normalt liv med et avslappet forhold til deg selv, mat og kroppen din? Eller forsterker det din opptatthet av kropp, mat og vekt? Påvirker du andre negativt med det du legger ut?

    Kronikk fra avisen skrevet om påvirkning fra Tik tok av en som selv har hatt spiseforstyrrelse

    På Nrk.no har sykepleierstudent Ida Myrsve som selv har hatt anoreksi skrevet en kronikk om det at unge syke deler bilder og slanketips på Tik Tok.

    Make Tik Tok fun again

    Videoer fra youtube om påvirkning fra sosiale medier

    Omvendt selfie- video fra youtube om press fra sosiale medier

    En reklamevideo som illustrerer hvordan mye og sprikende informasjon kan påvirke forholdet vårt til mat.

    På tide med matro

    Sitat fra jente som forteller om egne erfaringer

    Tine på 17 år forteller om sine erfaringer:

    Det tok tid før jeg innså at min store «hobby», å se på videoer og lese om slanking, sunn mat og trening på nett, ikke var så bra for meg. Det var jo dette jeg var interessert i, og som ga meg glede å holde på med. Samme med deltagelse i en nettgruppe for andre ungdommer med spiseforstyrrelser jeg deltok i. Der følte jeg et fellesskap, og følte meg forstått på en annen måte enn andre steder. Jeg ble bare sur når mamma ba meg slutte å være så mye på de der «usunne greiene» som hun kalte det. Hva visste hun om det! Jeg vet ikke når jeg begynte å se at det var noe i det mamma sa. At jeg ble påvirka på måter som ikke var så bra. Jeg lurer på om det var etter en gang jeg hadde forsøkt å følge en plan ei jente fra USA hadde vist i en video på Tiktok, med å bare spise grønn mat, at det var så sunt – og hvor jeg ble helt opphengt i å finne noe grønt jeg kunne spise til frokost – at jeg begynte å se galskapen i det. Men også når jeg merket hva det gjorde med meg å se på bildene de andre jentene la ut i nettgruppa – der de viste thigh-gapen sin, eller at hoftekammen var blitt synligere etter at de hadde kutta alt av karbohydrater – at jeg gradvis begynte å skjønne at dette ikke var bra for meg. Jeg begynte med å slutte å følge en del folk på Tiktok – det var egentlig ikke så vanskelig. Egentlig så kjente jeg på en lettelse. Verre var det å melde meg ut av nettgruppa. De var jo liksom blitt vennene mine. Følte jeg svikta dem litt og at jeg ville savne det så innmari. Men til slutt så skjønte jeg at jeg måtte, skulle jeg komme videre. Jeg merka det var uvant og vanskelig i starten, at jeg savna det litt, men så ble jeg etter hvert roligere og merka at det var bedre for meg. Når jeg tenker tilbake på det nå, så kan jeg skamme meg over å tenke på det med nettgruppa. At jeg la ut bilder av kroppen min og at jeg ga tips til hvordan lure foreldre til å tro at du hadde spist. Tenker på at jeg påvirket andre på en dårlig måte. Det er så lett å bli fanga i dette uten å se det helt. Hvis jeg skulle gi ett råd til andre, så er det å kutte ned på nettbruk på alt som handler om mat og kropp og trening, mye tidligere enn jeg gjorde. Jeg tror faktisk at min bestemmelse om å slutte med dette, var starten på veien ut av spiseforstyrrelsen for meg.

     

    Mer om hvordan hjelpe deg selv

    Under her finner du korte tegnefilmer som kan gi nyttig kunnskap, hjelpe deg til å forstå deg selv og andre enda bedre, og hjelpe deg med å takle følelser. Du finner også lenker til nettsteder med nyttig informasjon og selvhjelpstips.

    Korte tegnefilmer(om følelser, selvkritikk, ensomhet m.m)

    Kort fortalt-serie fra NRK.

    Serien er i 4 sesonger og inneholder korte, informative og lettforståelige videoer om følelser, selvbildet, mestring, psykiske vansker og mye mer. Du lærer om hvilke følelser vi har, hvordan vi kan gjenkjenne dem, hvorfor vi har de ulike følelsene og hvordan vi kan håndtere dem. Serien handler også om selvbilde, hva som bidrar til god og dårlig selvfølelse, og om ulike måter man kan streve psykisk på. Som angst, depresjon, tvangstanker, spiseforstyrrelser, ADHD, selvskading, sorg og mer. Serien finner du ved å gå inn på NRK super. Noen episoder ligger også på Youtube. Eller du kan klikke deg inn på lenken under:

    NRK Super - Kort fortalt - Livsmestring

    Her er en episode om spiseforstyrrelser:

    Kort fortalt-om spiseforstyrrelser

     

    Alfred & Skyggen – tegnefilmer om følelser, selvkritikk og ensomhet

    Filmene er laget av Anne Hilde Vassbø Hagen ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR), og ligger på YouTube:

    Følelser:

     


    Selvkritikk:


    Ensomhet:


     

    Nettsteder med selvhjelp

    Ung.no – en informasjon- og spørretjeneste for deg som er ung.

    Her kan du finne mye nyttig informasjon og råd om alt mulig som kan være aktuelt for deg som er ung. Du søker på temaer du er interessert og spørsmål du lurer på, og så kommer det informasjon om hva andre har spurt om og fått svar på. Du kan også stille egne spørsmål og få svar. På nettsiden finnes det også masse bra informasjon om spiseforstyrrelser og gode råd til deg som strever med det.

    For å komme til hovedsiden: Klikk her...

    For nyttig informasjon om følelser, og om hvordan du kan håndtere følelsene dine: Klikk her...

    For god informasjon om spiseforstyrrelser: Klikk her...

     

    ROS – en interesseoganisasjon og rådgivningstjeneste for spiseforstyrrelser

    ROS er et lavterskeltilbud for de som er berørt av problematikk rundt mat og kropp, eller som er pårørende til noen med en spiseforstyrrelse. Ved å klikke deg inn på deres nettside, nettros.no, kan du finne mye bra informasjon og råd. ROS har også en telefon- og chat-tjeneste.

    For å komme til hovedsiden: Klikk her...

     

    SPISFO – en interesseorganisasjon for spiseforstyrrelser.

    Deres nettsider inneholder generell informasjon og råd. SPISFO har også en telefon- og chat-tjeneste.

    For å komme til hovedsiden: Klikk her...

     

    Mental helse for ungdom

    Dette er et nettsted med mye god informasjon om ulike psykiske vansker, og som også har en telefon- og chat-tjeneste.

    For å komme til hovedsiden: Klikk her...

     

     

    • Rathus, J. & Miller, A. L. (2015). DBT Skills Manual for Adolescents. The Guilford Press.
    • Collard, P.(2017) en liten bok om mindfullness. 10 minutter om dagen som gir mindre stress og mer ro. Memo forlag. Oversatt til norsk av Marie Lexow