Har barnet mitt en spiseforstyrrelse?
Kirsti
    LES

    Hvordan kan du vite om barnet ditt har en spiseforstyrrelse, eller om det bare er en periode med normal tenåringsopptatthet av utseende, trening, sunn mat?

    Illustrasjon: En person med mange spørsmålstegn over hodet- skal illustrere en person som har mange spørsmål til noe eller er forvirret

    Mange lurer på på hvordan de tidlig kan oppdage om barnet sitt har en spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelse er en snikende sykdom som ikke dukker opp over natta, men som utvikler seg gradvis over tid. Derfor er det ikke uvanlig at de rundt ofte bruker litt tid på å skjønne at noe er galt. Når foreldre eller andre først oppdager hva det er snakk om, kan ungdommen allerede hatt forstyrrede tanker knyttet til mat, kropp, trening en god stund.


    Typiske tegn

      Endringer i matvaner, spisemåter eller spisemønstre. 

    • For eksempel at barnet ditt stadig gir uttrykk for å ikke være sulten
    • ofte akkurat har spist når det er tid for et måltid
    • spiser mindre enn tidligere, pirker mye i maten
    • virker ukomfortabel under måltider
    •  du finner tegn på at barnet ditt ofte spiser mye i skjul
    Foto: Frukt, vekter og målbånd- skal illustrere en opptatthet av sunnhet, trening og slanking

    Er veldig opptatt av vekt og kropp og av å spise sunt

    • snakker mye om hva som er sunt og ikke
    • har atferd som tyder på på en overdreven opptatt av dette
    Andre tegn

    Det kan også være at barnet ditt viser andre endringer eller tegn som er mer diffuse og som tyder på at noe ikke er helt som det skal.

    Foto: En ung person som sitter med hodet bøyd- skal illustrere det å ha det vondt eller vanskelig
    • For eksempel å bli mer stille og innesluttet
    • trekker seg mer unna
    • virker mer nedfor eller trist, er ofte sliten
    • er mer irritabel
    • gir uttrykk for ulike ubehag eller smerter som hodepine eller vondt i magen eller andre vondter

    Denne typen endringer kan være uttrykk for mye annet enn spiseforstyrrelser, men sammen med endret spiseatferd og/eller treningsatferd, kan det være tegn på en spiseforstyrrelse.

    Trykk deg inn på VERKTØY for en grundigere sjekkliste som kan bidra til å vurdere om barnet ditt kan ha en spiseforstyrrelse.

    Gå inn på MER for å lese mer om hvordan det kan oppleves å ha en spiseforstyrrelse.

    Vil du vite mer om gutter og spiseforstyrrelser Klikk her...

    Lydfil

    Sjekkliste

    Under her er noen typiske tegn på spiseforstyrrelser. Disse tegnene dekker likevel ikke alle mulig tegn på en spiseforstyrrelse. Selv om barnet ditt har enkelte av tegnene betyr det heller ikke nødvendigvis at hen har en spiseforstyrrelse. Og barnet ditt kan ha en spiseforstyrrelse uten å ha flere av tegnene under her. Noen av tegnene er typisk for alle spiseforstyrrelser, og noen er mer typiske for kun noen av spiseforstyrrelsestypene.

    sjekkliste-har barnet mitt en spiseforstyrrelse?

    Du kan og klikke på lenken under for å laste ned sjekklisten:

     

     

     

     

     

    Nettsteder med mer om tegn på spiseforstyrrelse
    En mor forteller.

    En mor forteller om hvordan hun oppdaget at datteren hadde en spiseforstyrrelse:

    «Det begynte jo bare på våren der med at hun ville ha en godtestopp, og heller få pengene vi brukte på lørdagsgodt at hun ville spare og bli litt sunnere. Jeg tenkte i starten at det var en god ide, fordi jeg syntes det hadde blitt mye brus, godteri og snacks hjemme hos oss, også i ukedagene. Tenkte at det kunne jo være fint for oss alle i grunn.

    Så begynte hun å bli mer opptatt av å spise sunt generelt, spurte hva det var i maten, om vi kunne ha mer grovt brød og grønnsaker. Hun ble mer opptatt av mat enn før; leste oppskrifter og ville være med å lage mat. Hun begynte å bake en del og servere kaker til oss der hjemme. Først da så jeg at hun hadde gått ned i vekt, og jeg begynte å legge merke til at hun forsynte seg lite. Ofte sa hun at hun var mett eller ikke sulten, og jeg merket at hun hadde begynt å trene mer.

    En kveld hun hadde bakt så jeg hvordan hun satt og stirret på bollene mens vi forsynte oss godt, uten at hun rørte dem selv. Når jeg spurte hvorfor hun ikke skulle ha, sa hun at hun hadde spist en på kjøkkenet før hun kom ut i stua. Fram til dette hadde jeg egentlig ikke tenkt så mye over det, men jeg begynte å kjenne på en uggen følelse, en uro i magen. En dag etter middag sa mannen min: Jeg syns Tine spiser litt lite og har blitt tynnere i det siste, jeg, har du lagt merke til det? Plutselig ble den ugne følelsen til en sterk uro. En dag ved matbordet så jeg det så klart, der hun satt og pirket i maten og så ukomfortabel ut, og rett etter maten ville ut og gå tur. Jeg prøvde å snakke med henne om det, men da ble hun bare helt steil og sa at alt var normalt, at hun bare ville være sunn og det var vel ikke noe galt med det, sånn var det da mange som var.

    Måten hun reagerte på, og med alle de små tegnene satt sammen, da så jeg det plutselig så klart. Jeg snakket med moren til en av venninnene hennes, og det viste seg at venninnene hadde vært bekymret en stund og forsøkt å snakke med Tine om det, men at hun hadde nektet for alt. Jeg følte meg så dum – jeg som var mammaen og så tett på henne hjemme, hadde ikke sett det før. Jeg var plutselig ikke lenger i tvil, og kjente at jeg ble kjemperedd, og så ringte fastlegen.»

    Beskrivelser av det å ha en spiseforstyrrelse – sitater

    Å rammes av en spiseforstyrrelse vil oppleves ulikt fra person til person.

    Illustrasjon: Mange hender i ulike farger

    Dette fordi alle er ulike personer med forskjellige liv, og kan ha forskjellige spiseforstyrrelsesdiagnoser.

     

    Likevel er det noen ting som ofte går igjen i beskrivelser hos unge som har en spiseforstyrrelse i livet sitt.

    Tanker som kverner om mat, vekt, kropp, trening

    De fleste beskriver tanker som kverner i hodet døgnet rundt: Om hva man har spist, skal spise, ikke kan spise, burde spise, om å ikke være god nok, tynn nok, pen nok.

    Foto: Ei jente som holder hendene foran ansiktet sitt og et par andre hender over hodet hennes som forsøker å gripe henne

    Tankene går i ett om kalorier i maten man spiser, og på det å måtte bevege seg nok for å forbrenne det som spises. Det er en stadig innvendig kamp mellom sult og lysten på mat på den ene siden, og tanker om å ikke kunne, burde eller fortjener å spise på den andre siden. For mange er det ikke en gang pause fra dette om natta – til og med drømmene handler om mat

    For en del kan det være vanskelig å få til å tenke på annet enn det som har med mat, kropp, sunnhet og vekt å gjøre, slik at det nesten ikke er plass til noe annet.

    Sånn det var for Sigrid på 17 år:

    «Det er så rart å tenke tilbake på hvordan det var for bare 2 år siden når det var på sitt verste, og hvor annerledes det er nå som jeg er frisk. Jeg husker hvordan jeg kunne sitte i norsktimen før lunsj og konstant tenke på maten jeg skulle spise, regne ut hvor mye kalorier det var i det jeg hadde planlagt, og hvor langt jeg måtte gå eller løpe seinere på dagen for å forbrenne dette. Jeg husker hvordan jeg satt i timen og strammet og slappet av i låra for å se om de hadde blitt tjukkere i det siste, og syntes jeg de var tjukkere bestemte jeg meg for å spise mindre den dagen. Etter lunsj var verst. Da var jeg superstressa når de andre foreslo at vi skulle sette oss ned et sted, for jeg ville helst stå eller gå fordi jeg tenkte at da ville jeg forbrenne mer av det jeg hadde spist. Jeg husker hvor stressa og urolig jeg var. Husker også at jeg kunne sitte gjennom skoledagen og tenke på hva jeg skulle spise seinere, tenke på mat jeg hadde lyst på, tenke på mat jeg ikke kunne spise. Tankene kverna konstant om mat, hva jeg kunne og ikke. Det er så rart å tenke på nå, at det var sånn jeg tenkte, og at jeg ikke forstod den gangen at det var feil og at jeg var syk. Fy søren så slitsomt det var, tenker jeg nå, men det tenkte jeg ikke da. Nå kan jeg slappe mer av når jeg spiser og etterpå, og driver ikke lenger og regner ut kalorier hele tiden, og tenker ikke lenger på mat hele tiden. Det er deilig.»

    Stadig trang til å sjekke kroppens størrelse og vekt

    Når man har en spiseforstyrrelse er det vanlig å kjenne en sterk trang til å stadig sjekke kroppen størrelse. 

    Foto: en mann som måler livvidden med et målbånd

    Det vil si å stadig sjekke kroppen i speil, samt i butikkvinduer og andre blanke flater, om kroppen ser større ut eller er tynn nok. Eller å stadig ta på kroppen for å kjenne om den har blitt større eller er tynn nok, se på bilder av seg selv for å sjekke om størrelsen har endret seg, og hyppig sammenligne egen kropp med andres kropper. Eller å stadig veie seg – kanskje mange ganger om dagen.

    Speil, speil på veggen der... Er magen min litt større enn i morges da jeg sjekket?

    Sigrid, 17 år:

    «Det første jeg gjorde når jeg våkna var å kjenne på kroppen, klype meg i huden og sjekke om det hadde endra seg siden i går. Så var det å sjekke meg selv i speilet på badet i alle vinkler, se om jeg så tjukk ut. Hvis jeg syntes jeg så tjukk ut, var det helt krise. Da ble jeg kjempelei meg, og følte meg ekkel og hadde ikke lyst til å gå på skolen, eller vise meg for andre sånn at andre kunne se hvor tjukk jeg var. Jeg hadde også en greie med å prøve mange klær før jeg kunne gå ut. Prøve flere bukser for å se om jeg så tjukk ut. Hvis jeg syntes jeg så for tjukk ut, var dagen ødelagt. Hvis jeg ikke hadde spist på mange timer kunne jeg føle meg tynn og kjenne meg sterk og i godt humør.»

    Dette kaller vi kroppsjekking og er et symptom ved spiseforstyrrelsen. Slike overdrevne handlinger er en del av lidelsen.

    Streng og dømmende «stemme» i hodet

    En spiseforstyrrelse oppleves for mange som å ha en streng og dømmende stemme i hodet, som særlig herjer i forbindelse med måltider – både før, under og etter.

    Foto: Ei jente med hendene foran ansiktet mens mange hender fra mange kanter retter pekefingre mot henne

    En stemme som stadig forteller hva barnet ditt kan spise og ikke kan spise, at hen er feit, ikke tynn nok eller ikke sunn nok.

    En slik spiseforstyrrelsesstemme må ikke forveksles med å høre stemmer slik som personer som er psykotiske kan gjøre. Det er barnets egne tanker, men tanker som er forstyrret av en sykdom og som kan være svært intense.

    Følelseslivet påvirkes

    MMange med en spiseforstyrrelse har mye vonde følelser. De kan føle seg mye urolig, stresset og engstelige. Det er vanlig å føle seg forvirret over seg selv, hvem man er, hva man vil, hva man tror på og hva man mener.

    Illustrasjon: en person som holder seg for hodet og har en virvelvind rundt seg

    Mange kjenner seg mye frustrert, er irritable og blir lett sinte og lei seg.Mens andre kan det være helt motsatt – at de kjenner lite, føler seg tom, litt flat, bedøvd eller deprimert. De fleste kjenner en del på skam og skyldfølelse. 


    Spiseforstyrrelser gjør rett og slett mye med følelseslivet 

    Når hva du veier og spiser blir det som styrer hvordan du føler deg og hva du syns om deg selv, så vil mange oppleve at de pendler ofte mellom å føle seg mestrende og i kontroll, til å føle seg svak og mislykket. ​​​​​​

    Kanskje er det når barnet ditt har klart å la være å spise selv når sultfølelsen er der, eller gjennomført en skikkelig hard treningsøkt, at barnet ditt føler at hen har det best og kjenner en god følelse av mestring og kontroll. Og så skal det så lite til før barnet ditt føler seg mislykket og svak, kanskje skamfull og redd, eller stresset hvis hen har gitt etter for lyst eller sult og føler hen har blitt spist for mye.

    Sånn Lise og Anne beskriver det slik:

    «Jeg liker på en måte følelsen av sult. Da kjenner jeg at jeg får det til. Føler meg sterk og stolt på en måte. Stolthet over å klare å ikke gi etter for lysten til å spise. Hvis jeg ser noen som spiser noe usunt, så kan jeg kjenne meg sterk og at jeg har kontroll.»

    «I går var jeg flink hele dagen. Spiste bare det jeg hadde planlagt. Sunne ting. Var kjempeflink dagen før også. Og så på kvelden etter middag, da jeg holdt på med lekser, så ble jeg utrolig rastløs og kjente at jeg hadde så utrolig lyst på noe. Prøvde å holde igjen så mye jeg kunne, og endte med å ta et knekkebrød… Og det fikk meg til å føle meg helt mislykka, at jeg ikke hadde kontroll, at livet var håpløst… Og jeg bestemte meg for å være enda flinkere og hardere med meg selv i morgen.»

    Overspising kan kjennes både godt og vondt på samme tid; det kan lindre ubehag og vonde følelser, og samtidig gi vonde følelser i etterkant.

    «Det kan kjennes godt å kunne spise alt du har lyst på under en overspisingsepisode. Spise alt det syndige i hemmelighet. Og godt fordi det tar bort ubehaget og uroen der og da, gir en liten pause fra det vonde et lite øyeblikk, og man roer seg en liten stund. Men etterpå kommer den grusomme baksmellen når du sitter igjen med fortvilelsen. Du føler deg stappmett, har en ekkel kvalme, skammer deg og er full av skyld og dårlig samvittighet, er sinna på deg selv, og føler deg mislykka og at alt er håpløshet og at du er håpløs.»

    Å føle seg lite forstått

    Når man har en spiseforstyrrelse er det ganske vanlig å føle seg lite forstått av de rundt.

    Foto: Ei jente som har mange piler fra flere retninger rettet mot seg og et par hender som forsøker å gripe om hodet- skal illustrere det å være fanget og påvirket av en spiseforstyrrelse

    Kanskje føler barnet ditt at dere bare maser, og føler at dere tror det bare er å ta seg sammen og spise. Selv føler den unge ofte at det er helt umulig å gjøre de endringene omgivelsene mener er nødvendig, og føler at de rundt dem ikke forstår hvor vanskelig det oppleves.

    Kanskje er ikke barnet ditt engang enig i at hen har et problem i forbindelse til mat og kropp.

    Særlig ved anoreksi er det vanlig å ikke forstå at man er syk, fordi spiseforstyrrelsen forvrenger kroppsbildet og forståelsen. Når vi rundt prøver å få den unge med denne sykdommen til å spise, blir derfor mange både sinte, fortvilet, redde og føler at ingen forstår.

    Tine, 18 år:

    «Når jeg ser tilbake nå, ser jeg hvor syk jeg var. Jeg kan huske at jeg kunne få panikk bare ved å ha spist et eple mer enn jeg hadde planlagt. Og jeg var overbevist om at jeg kunne se det på låra etterpå – at de hadde est ut. Jeg kan huske hvor forbanna jeg var på pappa når han skulle ha meg til å spise brødskiver i stedet for knekkebrød. Jeg følte han ikke forstod en dritt og bare ville feite meg opp. Når jeg ser på bilder fra den tiden nå, ser jeg at jeg ser syklig tynn ut. Det er skremmende å tenke på at jeg ikke så det selv den gangen.»

     

    Å føle på skyld og dårlig samvittighet

    Mange kan føle at det meste de gjør blir feil i andres øyne. Spiseforstyrrelser påvirker hele familien og skaper mye bekymring, stress, intense følelser og krangler, og forandrer ofte måten man er sammen på.

    Illustrasjon: To personer som skriker sinte mot hverandre og med et monster i midten mellom seg

    De konsekvensene spiseforstyrrelsen skaper i familien, kan bidra til at barnet ditt føler på skyld og dårlig samvittighet for å ha fått en sykdom som også rammer de rundt. 


    Kanskje går barnet rundt med tanker om at det er hen som forårsaker alle kranglene i familien, og at hen burde ta seg sammen, men klarer det likevel ikke? Eller kanskje tror barnet at dere mener hen ødelegger livet deres?

    Noe av akkurat dette beskrives i et utdrag fra en familiesamtale mellom Kine på 15, lillebror på 10 år og foreldrene hennes.

    Far:

    «Det blir så mye krangling ved middagsbordet. Vi forsøker å få Kine til å forstå at hun må spise mer, men sånn som i går da nekta hu totalt, og hylte at jeg var en idiot som ikke forstod noen ting og kasta kjøttkaka i gulvet. Da kjente jeg at jeg ble skikkelig trekt og at nå er det nok, og jeg ble skikkelig sint. Og da begynte på toppen Torunn å blande seg og si at jeg måtte roe meg, og da begynte vi å krangle, og både Anders og Kine løp fra bordet.»

    Mor:

    «Ja, men det løser jo ikke noe med å bli sinna, det gjør det bare verre. Du så jo det, og at Anders også ble redd og gikk fra bordet. Til slutt var det jo bare du som satt der aleine!»

    Kine begynner å gråte.

    Terapeuten:

    «Torunn, hva tror du skjer med Kine akkurat nå?»

    Mor:

    «Jeg tror hun føler at alt er hennes feil, får dårlig samvittighet for i går, og tenker at det hennes skyld at det blir så mye krangling hjemme, og krangling mellom Finn og meg.»

    Terapeuten:

    «Er det noe i det mamma sier, Kine?»

    Kine nikker og gråter:

    «Jeg ødelegger for alle sammen.»

    Terapeuten:

    «Er det noe dere har lyst til å si til Kine akkurat nå?»

    Far:

    «Det er jo ikke bare din skyld, Kine. Det er bare det at jeg blir så fortvila at jeg mister det helt.»

    Mamma:

    «Jeg vil ikke at du skal føle det sånn. Vi skjønner jo at du ikke ønsker å ha det sånn, og at det ikke er sånn du ønsker å være. Vi skjønner jo at det er spiseforstyrrelsen, at den får deg til å bli redd og sint når vi presser på. Men vi blir så redde og da blir vi lett sinna og. Pappa og jeg må jobbe hardere med å klare å være roligere.»

     

    Sosialt liv påvirkes

    For mange går spiseforstyrrelsen utover vennskap og sosialt liv.

    Kanskje liker barnet ditt ikke lenger å spise sammen med andre fordi hen er redd andre skal tenke at hen spiser for mye, eller at andre skal tenke at hen er for tjukk til å spise? 

    Illustrasjon: en figur som står alene på utsiden et stykke unna en gruppe mennesker

    Mange merker at de gradvis velger å være mindre med venner enn før. Enten fordi de ikke orker, fordi de blir så stresset der det er mat involvert, eller fordi det forstyrrer spiseforstyrrelsens prosjekter: Ved at man ikke får trent nok, ikke får spist sånn man hadde tenkt, at man blir redd for at andre skal se at man spiser, eller at man får tanker om å være for tjukk til å vise seg sammen med andre. 

    Mange kjenner mye på skamfølelse: Skam fordi man ikke føler seg bra nok, skam fordi man føler seg for stor eller ikke tynn nok, skam fordi man kaster opp eller overspiser, eller andre ting spiseforstyrrelsen får en til å gjøre som man vet andre reagerer på. Skam er en følelse som får de fleste til å trekke seg litt unna andre. Mange forsøker å skjule spiseforstyrrelsen for andre. Dette gjelder særlig de som sliter med overspising og/eller oppkast. Mange lever et dobbeltliv: Man har en skjult side som ingen vet om og som man ikke vil at noen skal se, og man har en annen side utad som kanskje er smilende og mestrende. Det å ha et slikt dobbeltliv kan igjen bidra til en opplevelse av ensomhet.

    Trine, 16 år:

    «Flere ganger valgte jeg å gå tidligere hjem fra kvelder med venner. Jeg satt sammen med venner foran godteskål, snacks og pizza, og takket høflig nei og sa at jeg ikke var sulten når det ble sendt rundt. Samtidig som lysten til å forsyne seg og kampen om å la være, rev og slet i meg. Jeg satt i praten med venner, forsøkte å være med og le og late som ingenting, mens tankene kretset konstant om mat og alt jeg hadde lyst på, og trangen til å dra hjem og spise der ingen kunne se meg, bare økte på. Til jeg til slutt ikke klarte å være der lenger og fant på en unnskyldning for å dra hjem. Jeg nærmest løp hjemover og innom butikken og kjøpte med meg ferske boller, is og sjokolade. Og da jeg kom hjem ropte jeg fort hei til mamma og sprang opp på rommet, satte på musikk og kastet i meg først en bolle. Jeg spiste den fort og kjente hvor godt det smakte, og tok så en til, så isen... Til alt var tomt. Jeg følte meg fortvilet, ekkel, mislykket. Følte den fryktelige skammen, og panikken for alle kaloriene jeg hadde fått i meg. Turen ut på do, frykten for at mamma skulle høre og skjønne hva jeg gjorde. Jeg tenkte på alle andre som var ute og hadde det gøy akkurat nå, og her satt jeg aleine og følte meg helt mislykka. Jeg følte meg så utrolig ensom.»

    Føle at spiseforstyrrelsen hjelper med noe

    På tross av alt det vonde spiseforstyrrelsen forårsaker, så oppleves den for mange også å hjelpe med noe på en eller annen måte.

    Illustrasjon: en person som strekker hendene mot en annen og hjelper hen opp en høyde

    Det er vanlig å føle at det å ikke spise, og det å ta kontroll over vekten, gir en følelse av kontroll, mestring og styrke. Noen kan til og med føle at de har det på en måte bedre enn før spiseforstyrrelsen kom. 

    Det blir en mestringsstrategi. Mange er derfor livredde for å miste kontrollen og risikere å få det enda verre hvis noe endres på.

    Selv om det å ha en spiseforstyrrelse oppleves som vanskelig, så føles det likevel ofte trygt på en måte. Tryggere enn å skulle kvitte seg med den og ikke vite hvordan man får det.

    Å føle dratt i flere retninger

    Mange kan beskrive at det å ha en spiseforstyrrelse kan oppleves som å stå i et krysspress, der man føler seg dratt i flere retninger på samme tid. For mange kan det både kjennes håpløst ut å ha det sånn, og likevel umulig å gjøre noe med.

    Foto: Ei jente som har mange piler fra flere retninger rettet mot seg og et par hender som forsøker å gripe om hodet- skal illustrere det å være fanget og påvirket av en spiseforstyrrelse

    Kanskje er barnet ditt både redd for å ha det slik hen har det, og har et ønske om å ha det annerledes, men er samtidig livredd for å endre på noe og å spise mer?

    For mange kan det føles som å stadig vingle mellom å ville gjøre noe og ikke ville, tørre å gjøre noe og ikke tørre, orke å gjøre noe og ikke orke, tro på at noe kan bli bedre og ikke tro, forstå at du må gjøre noe og ikke forstå.

    Illustrasjon: Ei jente som holder hendene ut med et ja på ene siden og nei på den andre og spørsmålstegn over hodet

    Uansett hva man gjør så kjennes det galt. Man føler derfor at man sitter fast og er fanget. Spiseforstyrrelsen forteller én ting, mens egne fornuftige tanker forteller noe annet.


    Å ha en spiseforstyrrelse kan føles ut som å ha en venn som samtidig er din fiende.