Hvordan ta vare på deg selv?
Unni
    LES

    Det er utrolig krevende å være forelder i den situasjonen dere befinner dere i nå. Det er normalt å bli utrolig frustrert og sint, redd og fortvilet, lei seg, føle seg hjelpesløs og kjenne på håpløshet.

    Foto: en person holder hendene foran ansiktet

    Sannsynligvis er du veldig sliten til tider, og kanskje utrolig lei hele greia? Dette er normale følelsesreaksjoner på en unormal situasjon, og ikke til å unngå.

    Samtidig er det viktig å hjelpe deg selv til å håndtere disse følelsene på best mulig måte. Sånn at dette ikke «tyter ut» for ofte og preger samspillet mellom deg og barnet ditt og gjør vondt verre. 

    Men det er også viktig å finne måter å håndtere dette for din egen del – slik at du makter å stå i dette over tid.


    Ivareta deg selv

    For å finne styrke og energi til å stå i denne krevende situasjonen over tid, må du også ta vare på deg selv og følelsene dine. Det er ikke meningen at du skal klare alt alene. Du trenger også støtte av andre.

    Hva ville du sagt til en god venn i din situasjon? 

    Sørg for å prate med noen du stoler på, som kan gi deg støtte og trøst. Hvis du er i et parforhold kan dere gi hverandre støtte og rom for små pauser. Sørg for å gjøre gode ting for deg selv.

    Hva pleier vanligvis å gi deg glede og påfyll? Hva gjør at du slapper av? Liker du å gå turer? Strikke? Lese? Se på sport? Se på TV-serier? Trene?

    Når du har så store omsorgsoppgaver, er utslitt og har ikke nok timer i døgnet til å få det til å gå rundt, er det ikke alltid lett å få tid til pauser og sette av tid til å gjøre egne ting. Kanskje kan det til og med oppleves nærmest som umulig.


    Illustrasjon: en person ligger på rygg og slapper av

    For at du skal holde ut og henge sammen er det likevel svært viktig å lete etter de små mulighetene. Litt er bedre enn ingenting. Finn fem minutter til å skjerme deg helt. For eksempel til å sette deg ned for deg selv, puste ut og se på naturen. Eller ved å legge deg ned på sengen med øretelefoner og lytte til en rolig sang.

    Klikk deg inn på VERKTØY for tips til måter å roe ned på, få avslapning og pauser.

    Ivareta parforholdet

    Betydningen av å ta vare på parforholdet kan ikke undervurderes. Spiseforstyrrelser har en tendens til å komme mellom folk, skape splid og uenighet, også mellom foreldre.

    Foto: et voksent par som holder hender

    Spiseforstyrrelser kan tære på parforholdet fordi man blir sliten, frustrert og uenig, og man får lite tid til å være sammen som par. Prøv derfor å være bevisst hvordan dere som foreldrepar best kan støtte hverandre.

    Snakk med hverandre! Hva trenger dere fra hverandre for å orke og tåle å stå i dette? Hva trenger dere å fokusere på for å klare å ha det bra sammen? Kan dere bruke nettverket deres til støtte og avlastning? For eksempel ved at noen passer ett eller flere av barna deres, slik at dere kan få litt tid sammen bare dere to, eller til å gi deg litt alenetid?

    Gjør hyggelige ting sammen som familie

    Det er fort gjort at spiseforstyrrelsen sniker seg til å ta nesten all plassen i en familie, kanskje uten at man ser det helt. Spiseforstyrrelsen blir alt man snakker om og tenker på, og man slutter å gjøre mye av det som familien pleide å gjøre sammen tidligere.

    Illustrasjon: Illustrasjon av et hus hvor det står "familytime" inni

    Forsøk å få til å gjøre hyggelige aktiviteter som familie fortsatt. Aktiviteter som bidrar til glede, normalitet og som styrker båndene mellom dere.

    Det kan være å spille spill sammen, se en film, gå på kino, dra på en tur eller lignende. Forsøk å få til noe selv om det kan bety tilrettelegginger for å få til måltider på gode måter, og at de lange fjellturene må vente.


    «Aldri så galt, at det ikke er godt for noe»

    Dette er sannsynligvis et provoserende ordtak for dere som står oppi noe så vanskelig. Men uansett hvor krevende dette er, så er det mulig at det også kan komme noe godt ut av en sånn krise dere er midt i. Flere familier kan fortelle at oppi det vanskelige, så kom det faktisk noe godt ut av det til slutt. Slik som disse sitatene viser:

    Mor til frisk datter

    Vi ble mer klar over egen styrke. Fant liksom ressurser hos meg selv og familien min som jeg tidligere ikke hadde lagt merke til.

    Far ser tilbake

    Jeg tør påstå at vi kom styrket ut av dette. At vi lærte noe viktig av det, om oss selv og hverandre.

    Mor med datter som er midt i behandling

    Vi lærte å takle vanskelige ting sammen. Jeg opplever at vi som familie har kommet nærmere hverandre gjennom dette.

    Foto: En prestekrage med et hjerte inni

    Selv om man selvfølgelig helst skulle vært det foruten, kan det være til hjelp å forsøke å finne en mening med det vonde.

     

    Lydfil

    Når man står i krevende hverdager over tid, så trenger man å finne måter som gjør at  man kan håndtere egne følelser og få hentet seg inn igjen. 

    Du har sikkert mange egne metoder du bruker i hverdagen for å finne ro, pauser, avledning, glede, energi, og til å håndtere vonde følelser og tanker som oppstår. Men kanskje trenger du flere metoder?

    Mindfullness – oppmerksomt nærvær

    Oppmerksomt nærvær, eller mindfullness, er tilnærminger man kan bruke for å bli mer tilstede i hverdagen, bli mer oppmerksom på hva som skjer inni seg selv her og nå, få mer ut av øyeblikket man er i, og for å finne ro og avslappning.

    yoga

    Det finnes mange eksempler på slike øvelser på nettet, i bøker og på YouTube. Mange har nytte av å av og til bruke slike øvelser i hverdagen. Det kan være nok å ta seg 2-5 minutter for å hente seg litt inn, eller bruke det på kvelden før man skal sove for å finne roen, eller når man er skikkelig oppkavet eller urolig. Øv på slike øvelser når du ikke trenger dem, da er det lettere å bruke dem når det virkelig trengs.

    Under er eksempler på noen enkle øvelser:


    Vær til stede i pusten din 
    Lydfil
    Steinmeditasjon
    Lydfil
    Bøy deg framover for sinnsro
    Lydfil
    Pust deg selv roligere – forlenget utpust
    Lydfil
    Progressiv avspenning
    Lydfil

     

    Nettsteder med råd til pårørende

    SPISFO – Informasjon og råd til deg som pårørende/foreldre: Klikk her...

    ROS – Kunnskap og råd til pårørende: Klikk her...

    Video om hva kan være støttende og styrkende

    Eva Musby, har selv erfaring som forelder til barn med spiseforstyrrelse.

    Her hun snakker hun om måter å forholde seg til situasjonen på, som kan virke støttende og styrkende for foreldre:


    BC Children`s hospital, Canada.

    Snakker om erfaringer foreldre har delt om hva som kan være av betydning for å klare å stå i denne prosessen:


     

    • Collard, P.(2017) en liten bok om mindfullness. 10 minutter om dagen som gir mindre stress og mer ro. Memo forlag. Oversatt til norsk av Marie Lexow